JAJCE

Darko Cvijetić gost “Šopovih dana na Plivi”

Organizator je jajačka podružnica HKD “Napredak”

Otvorena pjesnička večer u dvorani Doma kulture

E. CRNKIĆ

9.10.2018


U kući u kojoj se 19. avgusta 1904. godine rodio književnik Nikola Šop, pjesničkom večeri u organizaciji jajačke podružnice Hrvatskog kulutrnog društva “Napredak” otvorena je 17. tradicionalna manifestacija “Šopovi dani na Plivi”.

Društvena satira

Poslije predstavljanja jajačkih pjesnika, u dvorani Doma kulture prikazana je predstava “Izborna smutnja” u izvođenju Omladinskog kulturnog centra (OKC) “Abrašević”.

Ova predstava prikazuje žestoku političko-društvenu satiru, i to iz perspektive običnih ljudi.

Program je nastavljen održavanjem centralne pjesničke večeri, na kojoj se predstavio ovogodišnji gost Darko Cvijetić. Tom prilikom su dodijeljene nagrade učenicima za najuspješnije literarne radove.

U rodnoj kući Nikole Šopa nakon toga je održano “Jutarnje pjesničko druženje”, gdje su se predstavili i ostali gosti pjesnici, a potom je upriličeno predavanje Darka Cvijetića pod nazivom “O kazalištu i poeziji danas”.

- U “Šopovim danima na Plivi” važnu ulogu zauzimaju i jajačke škole, u kojima će bh. književnik Darko Cvijetić prezentirati svoju poeziju. Tradicionalno će se održati takmičenje u čitanju učenika osnovnih škola, a planirali smo održati i likovnu koloniju u gradskom parku - kazao je Franjo Leovac, predsjednik HKD “Napredak” Jajce.

Završnica kviza

Završnica kviza “Upoznajmo Šopa” na programu je 15. oktobra, a zatvaranje 17. “Šopovih dana na Plivi” planirano je 20. oktobra nakon performansa “Tražim ulicu za svoje ime”.

Jednu od najznačajnijih književnih manifestacija u Bosni i Hercegovinu pomogli su Središnja uprava HKD “Napredak”, Vlada Federacije BiH, Vlada Srednjobosanskog kantona i Općina Jajce.

Crtice iz biografije

Bosanskohercegovački pjesnik Nikola Šop rođen je 19. avgusta 1904. u Jajcu. Šop je bio sjajno prihvaćen na Zapadu, prije svega u Italiji, Sjedinjenim Američkim Državama i Engleskoj. Na smeđoj novčanici od 100 maraka koja je u opticaju u FBiH, na prednjoj strani nalazi se lik Nikole Šopa, dok je na zadnjoj stećak Zgošća. Šop je umro 2. januara 1982. godine u Zagrebu, u Hrvatskoj.



Darko Cvijetić održao predavanje “O kazalištu i poeziji danas”

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.