BIH

Kreševo: Na prvom sajmu izlagalo pet, a danas blizu 50 izlagača

Privukao više od 3.000 posjetilaca

K. T.

K.T.

21.10.2018

Za vikend je u Kreševu u zgradi OŠ „Dr. Boris Ćorić“ održan Sajam minerala, kristala, fosila, dragog i poludragog kamenja u organizaciji Zavičajne udruge (ZU) „Kreševski citrin“. 

Žarko Bešlić, predsjednik ZU „Kreševski citrin“, Sajam je ocijenio kao uspješan.

15 godina

- Nakon 15 godina možemo konstatirati da je Sajam minerala, fosila, dragog i poludragog kamenja iz godine u godinu rastao. Na 1. sajmu smo imali pet izlagača i 100 posjetilaca, danas imamo blizu 50 izlagača i više od 3.000 posjetilaca, govori nam Žarko. Kako kaže, danas je ovo jedini sajam ovog kapaciteta i sadržaja u BiH, a da bi se dostigao ovaj nivo, bilo je potrebno puno požrtvovanosti, ali i kontinuitet u radu. 

Na Sajmu su svoje pronalaske izložili i najmlađi Gabriel Bešlić (14) i Josip Ivičević (13), koji su posjetiocima strpljivo objašnjavali šta nude na svom štandu.

Amar Ahbabović izlaže već duži niz godina na Sajmu. Na prvom sajmu je imao dvadesetak izloženih kristala, a danas, kako kaže, ne zna broj koji je izložio.

Trocifrene cijene

- Mislim da su više zainteresirani stranci za naše kristale nego mi, Bosanci i Hercegovci. Cijena kristala varira od marke pa do nekoliko hiljada maraka. Ja sam neke od svojih kristala uspio prodati po trocifrenoj cijeni - kaže nam Amar. 

Na Sajmu su svoje kristale, minerale, drago i poludrago kamenje izložili ljudi iz BiH, ali i s područja cijele bivše Jugoslavije. Također, bili su prisutni i izlagači iz zapadnoevropskih zemalja.

Iz ZU „Kreševski citrin“ zahvalili su sponzorima koji su podržali ovaj projekt te su obećali da će se nastaviti truditi da Sajam iduće godine bude još sadržajniji.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.