NOVI TRAVNIK

Platili u maju i još uvijek čekaju drva

Građani negoduju jer im nije osigurana alternativa za grijanje

Pritisak na šumariju ogroman: Velika potražnja za drvima

D. PUCAR

24.10.2018

Nakon velike i uspješne akcije općine, šumarije i policije u kojoj je u velikoj mjeri smanjena, gotovo i iskorijenjena nelegalna sječa drva, građani Novog Travnika ogorčeni su nepripremljenošću svih aktera koja je dovela do velikog problema nemogućnosti nabavljanja drva za ogrjev.

Šumski fond

Naime, plan je bio usmjeriti sve građane koji su ogrjev nabavljali da to učine legalno preko šumarije, koja nije bila, niti je sad ni blizu spremna podnijeti takav teret.

Da građani koji su izvršili uplatu za ogrjev čekaju nekoliko mjeseci upozorio je i vijećnik u Općinskom vijeću Marijan Marjanović (HDZ BiH), koji je od Općine zatražio hitnu reakciju jer, kako je kazao, zima i snijeg su na vratima, a neki skoro pola godine čekaju na drva.

- Apeliram da se učini sve kako bi osobe koje su legalno izvršile uplatu drva dobiju u što kraćem roku. Neki su platiti još u petom mjesecu, a drva nisu dobili. Pritisak na šumariju je ogroman, a ljudima treba osigurati ogrjev - rekao je Marjanović.

Akcija protiv nelegalne sječe svakako je pozitivna i tako je i prihvaćena u javnosti, što je, svakako, trebalo napraviti odmah poslije rata, čime bi se u znatnoj mjeri sačuvao šumski fond.

 Nema koristi

Ipak, kao i o većini stvari u našoj zemlji, nije se vodilo računa o posljedicama, odnosno građanima nije osigurana alternativa.

Oni koji će u oktobru, novembru i decembru i dobiti drva od njih neće imati previše koristi s obzirom na to da će biti sirova te kao takva neće imati preveliku kalorijsku moć.

Privatizirana toplana

Tako se o gradskom grijanju priča već 20 godina, a osim što je gradska toplana privatizirana za „kikiriki“, ništa konkretno se nije napravilo.

 Također, plin nikada nije došao do stambenih objekata, a jedina preostala opcija je izuzetno skupo grijanje na struju, ko to sebi može priuštiti.



Marjanović: Idu snijeg i zima

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.