USPJESI

Mihaeline pametne ploče žele mame iz cijele BiH

Sinu sam željela kupiti Montesori ploče koje sam našla na internetu, ali su za naš standard bile preskupe pa sam odlučila da ih sama napravim i tako je sve krenulo

Za izradu jedne ploče Mihaeli je potrebno četiri do pet dana. K. Topalović

Piše: K. TOPALOVIĆ

3.11.2018

Mihaela Barbić iz Kiseljaka bavi se izradom interaktivnih ploča za djecu po uzoru na svjetski poznate Montesori pametne ploče za razvoj motorike, poticanje pažnje i opažanja.

Veliko interesiranje

- Imala sam želju da svome sinu kupim igračku kojom će razvijati svoju maštu, a ujedno učiti uz pomoć nje. Na internetu sam pronašla Montesori ploče, ali one su za naš standard bile preskupe. Zato sam odlučila da izradim jednu – kaže Barbić.

Za izradu prve ploče trebalo joj je sedam dana, a nakon nekog vremena se „uštelila“ pa joj je sada dovoljno četiri do pet dana.

Na nagovor bližnjih, oduševljenih izgledom ploča, napravila je profile na socijalnim mrežama gdje je predstavila svoje proizvode. Nije vjerovala da će uspjeti bilo kome prodati ove igračke pa je ostala šokirana kada je vidjela da joj je već prvog dana inbox bio prebukiran.


Barbić: Koristi prirodne materijale. K. Topalović

- Iznenadila sam se, jer prvi dan sam dobila više od pedeset poruka. Čitav naredni dan provela sam odgovarajući na poruke. Na ploči dijete ima sve, mogućnost učenja, razvijanja mašte, kreativnosti, didaktičke vježbe... Pri izradi ploča koristimo samo prirodne materijale i boje, a ploče su potpuno sigurne za zdravo i poticajno djetinjstvo - objašnjava nam Barbić.

Inače i Mihaela je student pedagogije te joj ta činjenica pomaže u kreiranju ploča s pravim elementima. Veliku podrška joj pruža porodica, a posebno suprug Domagoj.

 Ispitivanje tržišta

- Muž pomaže koliko god može. Ja stvarno nisam mogla da sjedim nezaposlena kući i to je još jedan od razloga što sam sve ovo pokrenula. Sada sam u fazi ispitivanja tržišta i cilj mi je da ovaj hobi postane zanimanje, odnosno da pokrenem firmu koja će se baviti proizvodnjom pametnih ploča, ali i drugih didaktičkih igračaka – ističe Barbić.

 Razvoj samostalnosti

Originalne Montesori ploče kreirala je Marija Montesori (Maria Montessori), čuvena italijanska doktorica, koja je radila s djecom ometenom u razvoju, zbog čega se počela interesirati za pedagoški rad. Cilj Montesori pedagogije je razvijanje samostalnosti i emancipacije djeteta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.