PRIZNANJA

Jajački srednjoškolci sutra dobivaju nagradu ''Max van der Stoel'' i 50.000 eura

Učenički aktivizam nastavio se kroz nevladine organizacije

Đaci koji su pokrenuli revoluciju. E. Crnkić

E.Crnkić

8.11.2018

Visoki komesar OSCE-a za nacionalne manjine (HCNM) Lamberto Zanier (Zannier) i ministar vanjskih poslova Holandije Stef Blok sutra će u Hagu jajačkim srednjoškolcima dodijeliti nagradu „Max van der Stoel". 

Pozivnicu visokog komesara OSCE-a za nacionalne manjine je dobilo devetero Jajčana i Jajčanki. Nagradu "Max van der Stoel" će primiti: Ajla Vrebac, Azra Keljalić, Nikolas Rimac i Tarik Šehić, zatim profesorice Josipa Bogić i Amela Kavazbašić, kao i aktivista Samir Beharić.

Pozivnice su, također, dobili Ivica Jukanović, jedan od inicijatora protesta srednjoškolaca, te Zdenko Ištvanić, direktor Srednje strukovne škole "Jajce", koji iz opravdanih razloga neće moći prisustvovati dodjeli nagrade.

Srednjoškolci iz Jajca su izabrani kao dobitnici „Max van der Stoel" nagrade za 2018. godinu za borbu protiv kantonalne odluke o osnivanju nove etnički odvojene škole koja bi produbila već etnički podijeljen obrazovni sistem u Jajcu i SBK.

Prisutnima će se u ''Palati mira'' obratiti generalni sekretar OSCE-a Tomas Greminger (Thomas), prvi potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans (Timmermans), generalni direktor Fondacije ''Carnegie - Palata mira'' Erik de Bets (Baedts), šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Brus Berton (Bruce) i ambasadorica Bosne i Hercegovine u Holandiji Mirsada Čolaković.

Nagrada „Max van der Stoel" sa sobom nosi i premiju od 50.000 eura, koju će srednjoškolci, kako su već javno izjavili, utrošiti na nove ideje učenika.

Na margini ceremonije dodjele nagrade će biti otvorena izložba fotografija u cilju proslave 25. godišnjice visokog komesara OSCE-a za nacionalne manjine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.