SJEĆANJE

Obilježavanje 25. godišnjice ubistva fojničkih fratara: Nalogodavac zločina se mora pronaći

Počinioci osuđeni na 12 godina zatvora

Fojnica: Pronaći nalogodavca zločina. H. Čukle

H. ČUKLE

13.11.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Svetom misom zadušnicom u crkvi Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici, kojoj su prisustvovali fratri, rodbina i prijatelji i vjernici župe Fojnica odali su počast poginulim fratrima.

Svetu misu je predvodio pater fra Žarko Relota iz Republike Hrvatske, čime je počelo obilježavanje 25. godišnjice ubistva fojničkih fratara fra Nikice Miličevića, gvardijana i fra Leona Migića, vikara Franjevačkog samostana Duha Svetog u Fojnici, te sjećanje na još 103 žrtve proteklog rata iz župe Fojnice. 

Nakon svete mise se molilo opijelo u Franjevačkom samostanu na mjestu ubistva dvojice fojničkih fratara koje je 13. novembra na pragu samostana likvidirao Miralem Čengić, pripadnik 302. motorizovane brigade Armije BiH iz Visokog, s još tri pripadnika ove jedinice, koji je osuđen na 12 godina zatvora. Fratri su tražili i traže da se pronađe nalogodavac zločina i otkrije ko je taj zločin naredio. Bivši gvardijan samostana fra Nikica Vujica je prije tri godine pisao nadležnim organima da se otkrije nalogodavac ubistva, sadašnji gvardijan fra Miro Relota je, kako kaže, prošle godine ponovio upit, ali, kažu, nikad nisu dobili odgovor.

Fra Miro Relota, gvardijan samostana u Fojnici nam je kazao:

- Naš današnji propovjednik fra Žarko Relota je podvukao neku činjenicu, koja i danas vrijedi, a ta činjenica jeste da mi jesmo tu, da volimo ovu zemlju i da za ovu zemlju živimo i radimo i ako treba i umremo. Mi nismo tu jedini, nismo mi jedini vlasnici ove zemlje. Ovu zemlju, ovu domovinu dijelimo sa drugima, to je jedna poruka. Ja kažem našim fratrima, tim duhovnim osobama, želim da budemo pastiri našeg naroda i da se bavimo o spašenju njihovih duša - kazao je gvardijan fra Miro Relota.

I ove godišnjice ubistva fratara Fojnice prisutne si bile i njihove porodice. Jedan od njih Zdenko Miličević, bratić ubijenog gvardijana fra Nikice Miličevića, koji nam je kazao:

- Ovaj dan mi je izuzetno težak, depresivan i razočaravajući jer i nakon četvrt stoljeća po tom pitanju skoro ništa nije učinjeno. Ponosan sam što mi je bio stric, što je jedan takav čovjek iz Fojnice, koji se zalagao za suživot i dobrosusjedske odnose, želim spomenuti i rahmetli hafiza ef. Pašića iz Fojnice, koji je bio jako dobar s mojim pokojnim stricem fra Nikicom i fra Leonom i svim fratrima samostana. Ne trebamo bježati od istine i nadamo se da će ona jednog dana doći na vidjelo - kaže Zdenko Miličević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.