KISELJAK

Bošnjaci će i dalje morati živjeti u Svinjarevu

Profesor Suad Čolaković kaže da su u posljednjih 500 godina ovdje živjeli većinom Bošnjaci i da nije bilo sličnih problema

Na samo nekoliko kuća table s nazivom Svinjarevo

K. TOPALOVIĆ

14.11.2018

Stanovnici Svinjareva kod Kiseljaka traže da se naziv naselja promijeni u Mahala Polje. Oni su se o tome očitovali i potpisivanjem peticije, a o inicijativi za promjenu odlučivalo se na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Kiseljak. Na sjednici su bila prisutna 22 vijećnika, od čega je njih 10 glasalo "za", dok ih je 12 bilo suzdržano. Time je odbačena inicijativa za promjenu naziva ovog naselja.

Naša ekipa posjetila je Svinjarevo i zatekla neobičnu situaciju. Na samo nekoliko kuća nalazimo kućne brojeve s nazivom Svinjarevo, dok ih na ostalima nema. Na kući s brojem 4 tabla je postavljena, ali je natpis prekriven. Meliha Purišević, koja živi tu, objašnjava da je naziv Svinjarevo nosilo staro naselje koje se nalazilo na brdu. 

- U donjem dijelu, gdje smo mi, bila su naselja Mahala, Spahije i Puriševo. Sad odjednom rekoše da je ovo Svinjarevo. Ne sviđa nam se naziv i želimo da se promijeni - govori Meliha.

Mještani kažu da je problem stvorila i podjela kućnih brojeva jer su pojedini smatrali da stanuju u naselju Jehovac, a dobili su kućne brojeve s natpisom Svinjarevo.

Profesor Suad Čolaković rođen je u ovom mjestu i jedan je od rijetkih koji je protiv promjene naziva. 

- Mjesto s tim nazivom spominje se prije dolaska Osmanlija na naše prostore, zatim za vrijeme njihove vladavine te u doba austrougarske vlasti. Problem je što neki priznaju samo historiju od dolaska Osmanlija. Sličnih naziva naselja bilo je po cijeloj BiH, a promjena će baciti u zaborav daljnju i bližu historiju, jer se i u Haškom sudu sudilo za progon civila u mjestu Svinjarevo u Kiseljaku - kaže Čolaković.

Dodaje da su u posljednjih 500 godina ovdje živjeli većinom Bošnjaci i da nije bilo sličnih problema.



Čolaković: Mijenja se historija

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.