TRAVNIK

Turistička ruta od Lašve do Jajca na staroj željezničkoj trasi

Koristila bi se kao rekreativna, biciklističa staza i šetnica, a uključila bi i obilazak spomenika i revitalizaciju kulturno-historijskog naslijeđa koje se nalazi u neposrednoj blizini

Trasa duž nekadašnje pruge od Lašve do Jajca duga je više od 100 kilometara

M.A.

21.11.2018

Zavičajni muzej Travnik već tri godine predstavlja turističku rutu duž stare željezničke pruge od Lašve preko Viteza, Travnika, Donjeg Vakufa do Jajca.

Tri godine

Jučerašnja radionica, održana u Travniku, nastavak je aktivnosti koje su podržali EUNIC BiH, Francuski institut u BiH, Goethe institut i Ambasada Republike Francuske u BiH.

- Ovaj projekt je u fazi kampanje, koju je održala Ambasada Francuske. Muzej ovu trasu bivše željezničke pruge promovira već tri godine. Od Lašve do Jajca je više od 100 kilometara. To je jedna zelena transferzala, u koju bi se uključili svi potencijali. Koristila bi se kao rekreativna, biciklističa staza i  šetnica, a uključila bi i obilazak spomenika i revitalizaciju kulturno-historijskog naslijeđa koje se nalazi u neposrednoj blizini. Ovo je megaprojekt koji omogućava povezivanje svih potencijala s turističkim sektorom – kazala je Fatima Maslić, direktorica Zavičajnog muzeja Travnik, naglasivši kako je ova trasa otkrila neke zaboravljene predjele.

Cilj ove turističke rute je i povezivanje starih gradova Travnika, Prusca i Jajca te revitalizacija nekropola stećaka koje su trenutno zapuštene.

Odlična promocija

- Cilj projekta koji namjeravamo provesti, je promocija sjajnog kulturnog naslijeđa BiH. Sama transformacija stare pruge je najbolji način da se to uradi. Na ovom projektu radimo s našim partnerima iz nacionalnih klastera za kulturu Evropske unije i Delegacije EU. Ovo je zajednički projekt EU – izjavio je Manuel Markez, savjetnik za kulturu Ambasade Francuske i predsjednik klastera za kulturu EU.

Lokalni proizvodi

Prema riječima koordinatorice projekta Ketrin Palapan (Catherine Palpant), atašea za saradnju Ambasade Republike Francuske, projekt revitalizacije stare željezničke pruge značajan je i s aspekta promocije lokalnih proizvoda. Važan je, također, i za promociju kulturno-historijskog naslijeđa.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.