DONJI VAKUF

Inžinjer i magistra postali mlinari i žive od prodaje brašna

Prije dvije godine obnovili su vodenicu, Hadžijin mlin, koji je u vlasništvu suprugine porodice Hadžić još od prije Drugog svjetskog rata

Emir Zjajo ispred Hadžijinog mlina, koji ima stogodišnju tradiciju

D. MAKIĆ

21.11.2018

Diplomirani inžinjer saobraćaja i komunikacija Emir Zjajo iz Donjeg Vakufa fakultetsku diplomu zamijenio je poslom mlinara.

Porodični zanat

Nakon što je osam godina proveo na evidenciji biroa za zapošljavnje, zajedno sa suprugom Lejlom, odlučio je uzeti stvari u svoje ruke. Prije dvije godine obnovili su vodenicu, Hadžijin mlin, koji je u vlasništvu Lejline porodice još od prije Drugog  svjetskog rata.

- Sa suprugom, koja je po zanimanju diplomirani inžinjer saobraćaja i komunikacije te magistra informatike i matematike, započeo sam vlastiti posao, jer odluka o napuštanju BiH nije dolazila u obzir - ističe Emir Zjajo.

Hadžijin mlin ima stogodišnju tradiciju, a ime je dobio po hadžiji Halilu, koji ga je sagradio. Mlin je u proteklom ratu u potpunosti srušen pa ga je ponovno sagradio Lejlin djed, hadži Fadil Hadžić. Budući da niko nije bio zainteresiran za rad na vodenici, posao je mirovao sve do 2016. godine, kad su Emir i Lejla preuzeli porodični zanat.

Supruga je u međuvremenu dobila posao u srednjoj školi, ali i dalje pomaže u porodičnom obrtu, kao i njihova mala kćerka.

U Hadžijinom mlinu proizvode heljdino, pšenično, kukuruzno, raževo i ječmeno brašno. Njihovi proizvodi mogu se kupiti i u nekoliko prodajnih objekata.

Vlastiti uzgoj

- Brašno sam prvo počeo nuditi na pijaci u Donjem Vakufu pa sam počeo obilaziti okolne gradove Bugojno i Jajce. Zatim smo učestvovali i na nekoliko poljoprivrednih sajmova i tako je počelo, dok se malo pročulo za nas. Kupci sad mogu pronaći naše brašno u Sarajevu, Zenici, Visokom, Mostaru i Travniku. Žitarice uzimamo od provjerenih lokalnih proizvođača. Budući da imamo svoje zemljište, planiramo i da sami počnemo uzgajati žitarice – naglašava Emir.

Uzimaju ušur

Emir i Lejla Zjajo usluge mljevenja žitarica ne naplaćuju u novcu nego uzimaju ušur, desetinu od ukupne količine žitarica koje se samelju. Osim u poslu u mlinu, porodica Zjajo okušala se i u proizvodnji bobičastog voća, domaćeg džema i ajvara.



Lejla Zjajo: Magistra informatike i matematike

Emir na jednom od sajmova

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.