Obilježavanje 26. godišnjice osnivanja 305.-705. slavne brdske brigade

Za Jajce i BiH živote dalo 105 boraca

U subotu će biti održani okrugli sto i svečana akademija

E. C.
30.11.2018 13:39

Centralno spomen-obilježje šehidima u Jajcu

Povodom obilježavanja 26. godišnjice formiranja jajačke 305.-705. slavne brdske brigade, Jedinstvena organizacija boraca „Unija veterana“ Jajce organizirat će niz prigodnih sadržaja.

Centralna svečanost bit će upriličena u subotu, 1. decembra, a program će početi okruglim stolom „Govor o 305.-705. slavnoj brdskoj brigadi“. Nakon toga bit će upriličeno polaganje cvijeća na centralno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima općine Jajce koje se nalazi u haremu džamije Esme sultanije.

Istog dana u Domu kulture Jajce u 15 sati bit će održana svečana akademija.

Organizacioni odbor ovim putem poziva pripadnike 305-705. slavne brdske brigade i sve pripadnike Armije RBiH, građane i sve patriote da svojim prisustvom uveličaju obilježavanje ovog značajnog datuma.

Brigada je formirana 1. decembra 1992. godine, dok je 7. februara 1995. godine jajačka brigada ponijela epitet „slavna“.

Borci su učestvovali u odbrani i oslobađanju velikog dijela teritorija Bosne i Hercegovine, a svijetlim slovima u historiji brigade ostali su upisani Sarajevo, Gornji Vakuf, Kupres, Vlašić, Donji Vakuf i Jajce.

Svoj slavni put završila je svečanom smotrom svih jedinica u Vincu, a povodom treće godišnjice formiranja.

Tokom borbi u odbrani države od agresije svoje živote za BiH i  svoj grad dalo je 105 boraca koji su ostali upisani u historiju grada i brigade.

Najveći poduhvat

Najveći poduhvat jajačke brigade bio je oslobađanje TV predajnika na Vlašiću u martu 1995. godine. U vrijeme izvođenja operacije visina snijega na Vlašiću bila je 1,3 metra, a na nekim dijelovima nanosi su bili viši od dva metra. Ovaj uspjeh su ostvarili uz nadljudske napore i bez ljudskih žrtava.

NA VRH