BUGOJNO

Kasarna i zemljište ne mogu u zakup jer su državna imovina

OO SBB tražit će od nadležnih organa da se spriječi ovaj kriminal i utvrdi odgovornost

Bivša kasarna Armije BiH „Admir Ljubuškić Šutak“ je u državnom vlasništvu

A. MANDŽIĆ

19.12.2018

Odluka Općinskog vijeća Bugojno da raspiše javni poziv za zakup zemljišta bivše kasarne Armije BiH „Admir Ljubuškić Šutak“ izazvala je brojne reakcije.

Otvoriti vrata

Objekte kasarne i zemljište površine 800 dunuma koristilo je Federalno ministarstvo odbrane, odnosno Oružane snage BiH, a u julu 2016. godine dodijeljeni su Općini Bugojno na korištenje.

Prema riječima bugojanskog načelnika Hasana Ajkunića, osiguranje kasarne Općinu košta godišnje oko 70.000 KM. Zato je, prema njegovom mišljenju, bolje otvoriti vrata svima, koji bi pokrenuli neki biznis.

Međutim, na samoj sjednici te poslije njenog okončanja ova je odluka izazvala brojne reakcije. O preprekama za donošenje Odluke na samoj sjednici govorio je i sam pomoćnik načelnika Službe za urbanizam i imovinskopravne poslove Almir Hadžibegović, ustvrdivši da bi ustupanje zemljišta i kasarne predstavljalo težu povredu zakona i propisa te da se ne može na takav način postupati s državnom imovinom.

- Općinski načelnik se 9. aprila ove godine dopisom obratio na više adresa državnih i federalnih organa vlasti u kojima je tražio prenošenje predmetne nepokretnosti u vlasništvo Općine Bugojno. Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH u maju 2018. godine, a nakon pribavljenog mišljenja federalnog pravobranioca, konstatira da ne može udovoljiti zahtjevu Općine Bugojno iz razloga što se vlasnik spomenute nepokretnosti u z. k. izvacima ne vodi Federacija BiH, nego je u B vlasničkom listu upisana državna imovina 1/1 - kaže Hadžibegović.

U međuvremenu oglasili su se iz Općinskog odbora (OO) SBB-a, koji naglašavaju kako su kasarna i zemljište žurno pripremljeni za „udaju“ po svaku cijenu i to što prije, a ovu odluku na dušu stavljaju koaliciji SDA – HDZ i načelniku Ajkuniću.

Niz prepreka

- Uz niz zakonskih zapreka, ovdje napominjemo da načelnikova politička grupa potpuno zanemaruje i činjenicu da je OV spomenuto zemljište već zaštitilo od otuđenja i proglasilo poslovnom zonom te da kao takvo ne može biti ustupljeno trećim licima niti biti tretirano kao smetnja i teret, kako je to načelnik izjavio - smatraju u bugojanskom SBB-u.

Naglasili su da će hitno zatražiti uključivanje nadležnih organa da se spriječi ovaj kriminal i utvrdi odgovornost.

Stav općinskog pravobranioca

 Hadžibegović napominje kako je i općinski javni pravobranilac 30. maja 2016. godine konstatirao kako se u konkretnom slučaju radi o nepokretnoj vojnoj imovinikoja je kao posebna kategorija regulirana Zakonom o odbrani BiH te je u knjigama javne evidencije upisana isključivo kao državno vlasništvo.






Hadžibegović: Federacija nije vlasnik

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.