JUBILEJI

Hajder: Odlazak građana iz BiH osjeti se i u našim zajednicama

Održavamo redovna bogoslužja nedjeljom, molitvene sastanke te biblijska proučavanja, a u naše redovne aktivnosti spada i humanitarni dio, kaže ona

S proslave 20. godišnjice djelovanja Evanđeoske crkve u Jajcu

E. CRNKIĆ

20.12.2018

Evanđeoska crkva u Jajcu nedavno je obilježila 20 godina službenog djelovanja u ovom gradu. Tema svečanog obilježavanja ove godine bio je stih iz jedne pjesme Alekse Šantića iz 1907. godine „Znam da sunce ne boji se tame“. Obrede vrše u iznajmljenoj kući, u neposrednoj blizini nacionalnog spomenika hrama boga Mitrasa iz 2. stoljeća.

Donacije članova

Pastor Evanđeoske crkve u Jajcu Edina Hajder ističe da svojim humanitarnim radom i ljubavlju prema gradu Jajcu, ali i državi, pokušavaju donijeti reforme u samom bh. društvu.

Uglavnom se finansiraju od priloga i donacija svojih članova, a podršku za posebne projekte imaju od partnerskih organizacija.

- Održavamo redovna bogoslužja nedjeljom, molitvene sastanke te biblijska proučavanja. U naše redovne aktivnosti spada i humanitarni dio, dječiji paketići koje dijelimo za Božić i Novu godinu, rad sa ženama, mladima, kampovi - kazuje nam Hajder.

Na pitanje koliko članova ima zajednica Evanđeoske crkve u Jajcu, Hajder odgovara da ne zna koliko ih je tačno.

- Nismo fokusirani na brojeve, već želimo svojim radom i talentima doprinijeti promjenama oko nas. Veliki odlazak građana koji je, nažalost, zahvatio našu zemlju osjeti se i u našim crkvama – objašnjava Hajder.

Dobri odnosi 

Dodaje da njeguju dobre odnose s drugim vjerskim organizacijama.

- Trudimo se ostvariti dobru saradnju s drugim vjerskim institucijama, prisutnim na istim projektima koji su od koristi našim građanima. Nadam se da ćemo u budućnosti imati prilike da zajedno kroz socijalno-društvene angažmane pridonesemo sveopćem boljitku naših sugrađana, posebno onih koji su u teškim životnim situacijama - rekla je Hajder.

Pomažu rad škole

Hajder ističe da su dosta aktivni u društvenom životu grada, a učestvovali su u mnogim projektima različitog karaktera.

- Vjera mora biti praktična, mora se vidjeti i donijeti promjene u društvu. Također, kroz razne humanitarne aktivnosti pomažemo i rad osnovne škole u Kuprešanima, najčešće kroz odjeću, obuću, ruksake te razne paketiće - rekla je Edina Hajder.



Hajder: Crkveni pastor

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.