SAZNAJEMO

Plaketa Sulejmanu Redžiću, a zahvalnica Samiru Behariću

Akademik Redžić zasigurno je bio jedan od najvećih i najutjecajnijih jajačkih naučnika u historiji našeg grada, kazao Muhić. Beharić zaslužuje zahvalnicu

A. TABAK

22.12.2018

Redžić: Zaslužio posthumno priznanje

Udruženje Jajčana „Kraljevski grad“ jučer je zvanično poslalo svoje prijedloge za dodjelu javnih priznanja i nagrada Općine Jajce povodom 22. februara/veljače – Dana općine. Kako saznajemo, uputili su prijedloge za nagradu za počasnog građanina i zahvalicu Općine.  

 Naučna karijera

Kako nam je otkrio predsjednik Udruženja Seđad Muhić, njihov kandidat za počasnog građanina posthumno je rahmetli akademik Sulejman Redžić. A za zahvalnicu Općine predložili su istaknutog mladog sugrađanina Samira Beharića. Jajčani su na obojicu vrlo ponosni.

- Mnogo je razloga zbog kojih smo se odlučili za ova dva kandidata. I zbog toga se nadamo da će Komisija za odlikovanja i druga javna priznanja i u konačnici Općinsko vijeće prihvatiti naše prijedloge. Akademik Redžić zasigurno je bio jedan od najvećih i najutjecajnijih jajačkih naučnika u historiji našeg grada. Impozantna internacionalna naučna karijera akademika Redžića, koji je rođen i odrastao u Jajcu, završio jajačku Gimnaziju i do kraja života snažno bio vezan za svoj grad, glavni je argument za odluku da se rahmetli profesoru dodijeli najveće općinskog priznanje – rekao je Muhić.

Posthumno priznanje zaslužio je posebno zbog činjenice da još, iako vrlo ugledni Jajčanin, koliko je poznato, nije dobio nikakvo priznanje grada i lokalne zajednice u kojoj je ponikao i kojoj se uvijek vraćao.

Što se tiče Beharića, Muhić naglašava da je to mladić koji može biti primjer svojim vršnjacima, ali i starijima kako se bori za svoj grad i državu. Nakon dodiplomskog studija u Sarajevu, obrazovanje je nastavio u više evropskih metropola, ali i dalje se bori za Jajce i BiH.

 Društveni aktivista

- Samir Beharić je gotovo deceniju vrlo angažirani društveni aktivista kako u Jajcu tako i u cijeloj BiH. Kao vrlo mlad dokazao se u brojnim korisnim društvenim aktivnostima od značaja za lokalni, regionalni pa i državni nivo. Kroz cjelokupan Beharićev angažman jasno je vidljiva crta koja ga povezuje s općinom Jajce. Mnogi projekti u kojima je učestvovao realizirani su s ciljem razvijanja humanitarnih aktivnosti, izgradnje civilnog društava, kao i uspješne saradnje, te za doprinos imidžu općine Jajce, kao humane sredine i mjesta ugodnog življenja – dodao je Muhić.

 Sastanci s ministrima zemalja EU 

- U relativno bogatom internacionalnom iskustvu, u šta se mogu svrstati i susreti te učešće na zajedničkim sastancima s premijerima i ministrima država članica Evropske unije, Beharić je kao mlada osoba u značajnoj mjeri doprinio promociji općine Jajce i kreiranju boljeg imidža kako u BiH tako i u internacionalnom smislu. Dokazani je neumorni društveni aktivista od čijeg angažmana koristi imaju studenti, mladi i građani općine Jajce, ali i BiH – zaključio je Muhić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.