TRADICIJE

Članice KUD-a „Izvor 08“ organizirale druženje: Ćeteniju pravilo više od 60 žena iz Kiseljaka

Ovo je treća ćetenijada koju su organizirale žene koje pohađaju sekciju „Rekreativni folklor“ pri KUD-u „Izvor 08“, a bila je najmasovnija do sada

Zajednička fotografija svih učesnica ćetenijade

K. TOPALOVIĆ

28.12.2018

Članice Kulturno-umjetničkog društva (KUD) „Izvor 08“ iz Kiseljaka su u prostorijama Vakufskog centra organizirale druženje i pravljenje ćetenije.

Stari recept

Ovo je treća ćetenijada koju su organizirale žene koje pohađaju sekciju „Rekreativni folklor“ pri KUD-u „Izvor 08“, a bila je najmasovnija do sada.

Okupilo se dvadesetak članica te još 40 gošći iz Kiseljaka.

- Ovo je sada već postalo redovno i lijepo druženje. Članice koje su znale kako se pravi ova tradicionalna poslastica pokazale su ostalima koje ne znaju. Spojili smo druženje i očuvanje tradicije. Također, cilj nam je prenošenje ovog starog recepta na mlađe generacije - rekla nam je Merhunisa Bejtić, predsjednica KUD-a „Izvor 08“.

Dodaje da su zbog velikog broja prisutnih gošći morale praviti tri ćetenije, kako bi svi mogli uživati u tradicionalnoj slastici.

Bogata trpeza

- Sve tri su se lijepo „uredile“, odnosno dobro su ispale. Ćetenija je bila preukusna. Naše članice su, osim ćetenije, pripremile i bogatu trpezu, a noć je prošla u veseloj atmosferi, ali i igranju folklornih plesova - rekla nam je Bejtić.

Kako se pravi

Ćetenija je vrsta halve koja se tradicionalno pravi u zimskim mjesecima. Za njenu izradu su potrebni šećer, brašno te malo limuna i ulja. Smjesa se duže vrijeme okreće na sofri, a na njoj radi 5-6 žena. Kad se jedna umori, zamjenjuje je druga, jer je posao naporan. Ako je dobro napravljena, šećerne niti se tope u ustima.


Članice koje znaju praviti ćeteniju učile ostale žene

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.