BLAGDAN

Pravoslavni Božić u Bugojnu

U kućama vjernika pripremljena bogata trpeza, božićna pečenica, te badnjaci

A. Mandžić

6.1.2019

A. Mandžić

Pravoslavni vjernici u Bugojnu, tradicionalno, pravoslavni Božić obilježit će u hramu Rođenja presvete Bogorodice u Čipuljiću. Prigodnu poruku i čestitku uputio je protonamjesnik Slaviša Đurić, bugojanski paroh, koji je na službi u Bugojnu punih dvadeset godina.

- Pripreme za Božić počinju šestonedjeljnim postom, a to su dani u kojima slavimo radost rađanja Isusa Hrista, i porodicu. Jer, porodica je, zaista, crkva u malom, gdje se mi molimo Bogu za mir, zdravlje i sreću svih ukućana – kaže paroh Đurić.

Dodaje da je u kućama vjernika pripremljena bogata trpeza, božićna pečenica, te badnjaci, koji se tradicionalno u hramove unose u ranim jutarnjim satima. Objašnjava kako se badnjak stavlja na vatru na Božić, te da se on nalaže uoči Božića, prije večernjeg bogosluženja.

-Ova naša mala parohija praznik dočekuje s radošću, jer su starijim parohinjanima došla djeca, unučad. Bogoslužbeni život u hramu, koji je sagrađen davne 1853., porušen u proteklom rat, a potom obnovljen i osvješten 2009., odvija se u kontinuitetu već stoljećima – naglašava Đurić.

Trenutno u ovoj parohiji živi 98 pravoslavnih vjernika, u 55 kuća. To su, uglavnom, staračka domaćinstva, kojima hram služi kao mjesto okupljanja i zajedničke molitve.

Paroh Đurić, naglašava kako se za hram Rođenja presvete Bogorodice vežu mnoge stvari, između ostalog i to da su, u nesretnom ratu, izgubljene veoma važne crkvene knjige, razna odobrenja, kao i matice krštenih, umrlih i vjenčanih…

- Vjerujem da će nadležne institucije na svim nivoima ubuduće posvetiti veću pažnju potrebama pravoslavne crkve i srpskog stanovništva – kaže bugojanski paroh Đurić, koji je pravoslavnim vjernicima uputio čestitku riječima „Mir Božiji - Hristos se rodi“, uz želju da ovaj veliki hriščanski praznik provedu u miru i toleranciji, okruženi ljubavlju najmilijih.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.