ODLUKE Današnje pregovore vodili predstavnici stranaka koje su na općim izborima 2018. osvojile najviše glasova

Nova Vlada SBK mogla bi biti izabrana do kraja februara, Lendo ostaje premijer

Premijer će, definitivno, biti čovjek iz SDA

A. DIZDAR
11.01.2019 13:38

Nakon konstituirajućih sjednica na kojima su imenovani članovi 12 stalnih i dva povremena tijela te Kolegij 8. saziva Skupštine SBK, prve vanredne i prve redovne sjednice, na kojoj je usvojen budžet SBK za 2019. godinu u iznosu od 236.501.758 KM, danas je u Travniku održan i prvi zvanični sastanak o temi pregovora o formiranju vlasti u SBK. 

Današnje pregovore vodili su predstavnici stranaka koje su na općim izborima 2018. godine osvojile najviše glasova građana, a to su SDA i srednjobosanski kantonalni odbori HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

Asim Mekić, predsjednik KO SDA SBK, kazao je za "Avaz" da je Srednjobosanski kanton već davno mogao imati formiranu Vladu, s obzirom na to da SDA i HDZ BiH i HDZ 1990 imaju puni kapacitet, tj. dvotrećinsku većinu, ali da su se čekale instrukcije s viših nivoa da se vidi hoće li se praviti neka veća koalicija, hoće li se uvesti neki treći ili četvrti koalicioni partner.

- Ovo su dvije stranke koje uvijek osvajaju po 70 posto volje naroda iz kojeg dolaze. Definitivno je da ove dvije stranke idu same, imamo kapacitet. Do kraja februara Srednjobosanski kanton bi trebao dobiti novu vladu - ističe Mekić.

Na pitanje ko će biti novi premijer, Mekić je naglasio da će, definitivno, to biti čovjek iz SDA zbog toga što je SDA pojedinačno najjača stranka, te da će ponovo predložiti dosadašnjeg premijera Vlade SBK Tahira Lendu jer je on, kako kaže, odličan premijer koji je pokazao svojim rezultatima da je Srednjobosanski kanton u uzlaznoj putanji.

A kada je riječ o podjeli resora, imenovanju ministara i ostalim značajnim poslovima, Mekić je kazao da postoje neki principi i načini izbora, međutim, naglašava da bi SDA voljela Ministarstvo obrazovanja SBK, ali ističe da ne mogu birati i premijera i ostalo, ali da ni HDZ ne može reći "imate premijera, hoćemo ostalo".

Radoje Vidović, predstavnik KO HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, potvrdio je da ove stranke sa SDA idu u formiranje vlasti te dodao:

- Ove dvije stranke imaju kapacitet za to, a hoćemo li doći do konačnog sporazuma, još je rano to kazati, prije svega, moramo usaglasiti program jer je program najbitniji, odnosno ono šta će se raditi u naredne četiri godine.

Vidović je, također, dodao da su izazovi veliki, od odlaska stanovništva, od raznih problema s kojima se suočavaju građani, te da je potrebno uložiti dodatnu snagu i energiju da bi se ubrzali trendovi koji su pozitivni, a oni negativni zaustavili i preokrenuli.

Podsjećamo, prema rezultatima oktobarskih općih izbora, od ukupno 30 zastupničkih mjesta u Skupštini SBK, SDA ima deset, a isti broj mandata, nakon potpisanog sporazuma o postizbornoj saradnji s KO HDZ-a 1990, ima i blok stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH. 

Pet mandata osvojio je SDP BiH, po dva DF i SBB, dok će u idućem četverogodišnjem sazivu Skupštine SBK jednog zastupnika imati Nezavisni blok. U novom sazivu Skupštine SBK je 12 žena, odnosno 40 posto od ukupnog broja zastupnika.

NA VRH