DONJI VAKUF

Nezaposleni inžinjeri podižu plantažu lješnika

Uvidjeli smo da posao s malinama ne ide dobro te želimo pokazati svim proizvođačima da imaju i drugu mogućnost, kaže Huso Sušić

Od uzgoja lješnika može se pristojno zaraditi

D. PUCAR

21.1.2019

Apsurdnu situaciju s kojom se danas susreće većina općina u državi da na birou zapošljavanja imaju veliki broj fakultetskih obrazovanih kadrova u Donjem Vakufu iskoristili su na najbolji način.  

 Ogledni primjer

Naime, veliki broj visokoobrazovanih koji su prošli pripravnički staž okupio se u zadrugu kojoj je cilj educirati ljude o biznisu, ali i pokretati projekte koji će u budućnosti biti isplativi.

Jedan veliki projekt već je u fazi realizacije, a najavio ga je donjovakufski načelnik Huso Sušić.

- Osnovali smo ATZ zadrugu u kojoj smo angažirali našu djecu koja su radila pripravnički staž i u posljednje vrijeme s Italijanima su radili na jednom projektu u kojem će zasaditi 30 dunuma lješnika - rekao je Sušić.

Zemljište je osigurano i pripremljeno te se čeka, kaže načelnik, proljeće i vrijeme sjetve.

- Ovaj projekt je ogledni primjer da se može. Zemljište je uređeno i dogodine kad krene sjetva sadnice će biti u zemlji - kazao je Sušić.

 Mogućnost zarade

Namjera je, kaže načelnik, ponuditi alternativu svima koji su se bavili proizvodnjom malina, da im pokaže da se može pristojno zaraditi uzgajajući i druge poljoprivredne kulture.

- Uvidjeli smo da posao s malinama ne ide dobro te želimo pokazati svim proizvođačima da imaju i drugu mogućnost - rekao je Sušić.

 Edukacija poljoprivrednika  

Poljoprivredni inžinjeri u zadruzi su uradili dosta i na educiranju poljoprivrednika.

- Učinili su sigurno dosta na edukaciji proizvođača i na promociji nekih novih kultura te naši poljoprivrednici sad znaju da, osim malina mogu uspješno proizvoditi lješnike i kornišone, za koje također imamo dobre uvjete - kazao je Sušić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.