INICIJATIVE

Studentima iz Jajca sufinansirati smještaj u domovima u Sarajevu

Stanari domova u Sarajevu iz Srednjobosanskog kantona plaćaju 30 KM više od kolega iz drugih kantona jer se Vlada oglušila na molbe za povećanje subvencije

U sarajevskim domovima boravi 25 studenata iz Jajca

Piše: E. CRNKIĆ

16.1.2019

Članovi Udruženja Jajčana „Kraljevski grad“ pokrenuli su inicijativu da se studentima iz ovog grada sufinansira smještaj u studentskim domovima u Sarajevu. 

Riješiti problem

Naime studenti iz Srednjobosanskog kantona, a time i iz Jajca, plaćaju 30 maraka više smještaj u studentskim domovima od kolega iz drugih kantona.

Članovi Udruženja Jajčana su povodom toga uputili dopis Općini Jajce i načelniku Edinu Hozanu u kojem traže pomoć iz budžeta za studente.

- Budući da se Vlada SBK oglušila na zahtjeve studenata, pokrenuli smo inicijativu da se nadležnima u Općini Jajce uputi molba da studentima iz Jajca iz općinskog budžeta sufinansiraju razliku cijene smještaja od 30 maraka mjesečno po studentu - govori Seđad Muhić, predsjednik Udruženja Jajčana „Kraljevski grad“.

Muhić: Nadamo se pozitivnom odgovoru

Studenti su potpisali i peticiju u kojoj mole da im iz budžeta Općine Jajce, koji godišnje iznosi oko devet miliona KM, sufinansira razlika u smještaju.

- U ime studenata koji su i članovi Udruženja Jajčana „Kraljevski grad“ i čije interese zastupamo, nadam se da će razmotriti mogućnost da sufinansiraju smještaj studenata u 2019. godini i u narednim godinama dok se problem ne riješi na drugačiji način - istakao je Muhić. 

Jedan od 25 potpisnika inicijative je i Emin Karaga, student pete godine Stomatološkog fakulteta u Sarajevu.

- Po spisku koji smo poslali imamo oko 25 studenata smještenih u domovima Bjelave i Nedžarići. Subvencija bi nam dosta pomogla, jer na godišnjem nivou za smještaj plaćamo 300 KM više u odnosu na studente iz drugih kantona. Iskreno vjerujem da će načelnik Hozan odobriti naš zahtjev jer je i do sada u mnogim situacijama podržavao studente - kazao je Karaga. 

Karaga: Puno bi nam značilo

Izdvojen novac 

Do sada je tokom jedanaest godina za stipendiranje đaka i studenata iz budžeta Općine Jajce izdvojeno više od 1.700.000 KM, a studenti se nadaju da će nadležni imati sluha za njih i ovaj put. 


Izmjena kriterija  

Vlada Srednjobosanskog kantona krajem oktobra prošle godine dala je saglasnost na potpisivanje ugovora za akademsku 2018./2019. godinu sa studentskim centrima Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, kao i u Sarajevu, Zenici te Tuzli. Saglasnost se odnosila na izmjenu kriterija za plaćanje subvencije cijene smještaja i prehrane studenata sa 189 KM na 200 KM po studentu, ali to je nedovoljan iznos kako bi platili smještaj u potpunosti. 

25 studenata iz SBK boravi u studentskim domovima Nedžarići i Bjelave u Sarajevu 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.