JAJCE

Pozvali građane da doniraju predmete za zbirku o historiji grada

Iz Agencije apeliraju da se predmeti ne dostavljaju samoinicijativno, poštom ili na bilo koji drugi način prije nego što se izvrši procjena kvaliteta i vrijednosti

Muzej u Jajcu: Bogata etno-zbrika

Piše: E. CRNKIĆ

24.1.2019

Doniranje predmeta od historijskog i kulturnog značaja uvijek je bio i ostaje jedan od najvažnijih načina na koji muzeji obogaćuju svoje kolekcije.

Posudba i otkup

Muzej u Jajcu koji se danas nalazi u zgradi Agencije za kulturno- historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca nije izuzetak u tome.

- Radovat će nas da pružimo odgovarajuću muzejsku skrb predmetima koji su u vašem posjedu, a smatrate da zavređuju naučni interes, ako ste u posjedu jednog ili više takvih predmeta koje biste željeli pokloniti jajačkom muzeju - navode iz Agencije.

Iz Agencije apeliraju da se predmeti ne dostavljaju samoinicijativno, poštom ili na bilo koji drugi način prije nego što se procijene njihov kvalitet i vrijednost. U slučaju da se radi o predmetima određenog kulturološkog značaja, postoji mogućnost posudbe i otkupa.

Ovom prilikom građani mogu donirati predmete vezane za lokalnu arheologiju i historiju, numizmatiku, razvoj industrije, trgovinu, etnologiju, graditeljstvo i stanovanje, odijevanje, oružje, rukotvorine i zanate, kao i sve ostale dokumente i predmete koji svjedoče o prošlosti ovog jajačkog područja.



Žele obogatiti svoju kolekciju

Sve predmete zainteresirani građani mogu dostaviti u prostorije Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca koja se nalazi u ulici Sv. Luke 15 svakim danom od 9 do 15 sati.

- Donirajmo za muzej, budimo zajedno dio muzejske priče - poručuju iz jajačke Agencije.

Ostaviti trag

Zavičajna etno-zbirka Jajca svojim sadržajem ima za cilj predstaviti običaje i tradiciju života jajačkog kraja, kulturno-historijsku baštinu, kao i ljude koji su svojim radom i stvaranjem ostavili trag u njegovoj bogatoj historiji.

Običaji i tradicija

Eksponati u centralnom dijelu izložbenog prostora vezani su za običaje i tradiciju života u gradu i njegovoj okolini. U dijelu zavičajne etno-zbirke koji čini bosanska gradska soba nastala na prijelazu između 19. i 20. stoljeća događa se susret s kulturom stanovanja i uređenja enterijera kod gradskog stanovništva tridesetih godina 20. stoljeća. Na drugom spratu muzeja nalazi se Geološko-petrografska i mineraloška zbirka, koja predstavlja prirodna bogatstva šireg područja Jajca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.