PROJEKTI

U Bugojnu otvoren moderni Dijalizni centar

Opremljen s 11 dijaliznih aparata i drugom neophodnom opremom, a stručnu pomoć pacijentima pruža educirani medicinski kadar

A. MANDŽIĆ

31.1.2019

Uposlen educiran kadar - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U Bugojnu je danas otvoren Dijalizni centar, koji će djelovati u sklopu Doma zdravlja u ovom gradu. Velika je važnost ovog projekta jer su na dijalizu u Kantonalnu bolnicu u Travnik nekoliko puta sedmično putovali teški bolesnici iz gradskih, ali i prigradskih i najudaljenijih bugojanskih mjesnih zajednica.

Poseban problem predstavljala su putovanja na dijalizni tretman u zimskim mjesecima, zbog niskih temperatura i često slabo prohodnih puteva.

- Realizacijom ovog projekta mi smo pomogli onima koji su na dijalizni tretman morali putovati 100-150 kilometara u jednom pravcu. Dijaliza kao dijaliza je ista u cijeloj BiH, isti je princip. Ali ono što treba potencirati je transplantacijska medicina i edukacija stanovništva o značaju doniranja organa poslije smrti da bi se mnogi pacijenti spasili – riječi su Adnana Helje, koji se obratio u ime dijaliziranih i transplantiranih pacijenata s područja gornjovrbaske regije.

Centar je opremljen s 11 dijaliznih aparata i drugom neophodnom opremom, a stručnu pomoć pacijentima pruža educirani medicinski kadar. Na dijaliznom tretmanu, koji se provodi u dvije smjene, trenutno je 30 pacijenata iz Bugojna, Donjeg Vakufa, Gornjeg Vakufa-Uskoplja i Jajca.

Radi se o jednom od najznačajnijih projekata na teritoriju bugojanske općine i dosadašnjem radu bugojanskog Doma zdravlja uopće.

- Otvaranju Dijaliznog centra prethodile su velike pripreme, rekonstrukcija, odnosno adaptacija objekta, prikupljanje dokumentacije. Uložen je veliki trud i uspjeli smo, na zadovoljstvo pacijenata iz Bugojna, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Donjeg Vakufa i Jajca. Centar raspolaže s 11 novih aparata za dijalizu, od ukupno 16, koliko bi ih trebalo biti u narednom periodu – naglasila je prim. dr. Irhada Strukar, direktorica Doma zdravlja Bugojno.

Prema riječima potpredsjednice Federacije Bosne i Hercegovine i bivše direktorice Doma zdravlja Bugojno dr. Melike Mahmutbegović, otvaranje Dijaliznog centra, koji su inače inicirali članovi Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata SBK, bio je veoma ozbiljan i izazovan posao.

- Projekt je pokrenut 2007., odnosno 2008. godine. Bio je to veliki izazov za nas. Sam projekt nije samo značajan za lokalnu zajednicu nego za cijelu regiju, SBK i Federaciju BiH. Sto se tiče Dijaliznog centra, on je važan, posebno za njegove korisnike, pacijente i njihove porodice. Jer samo oni znaju kroz šta su prolazili na svom putovanju do travničke bolnice. Novootvoreni dijalizni centar u Bugojnu zadovoljava najveće, svjetske standarde - naglasila je Mahmutbegović.

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, direktorica JU Dom zdravlja Bugojno Irhada Strukar i premijer SBK Tahir Lendo svečanim presijecanjem vrpce zvanično su otvorili Dijalizni centar u Bugojnu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.