JAJCE

Grad zauzima sve značajnije mjesto na regionalnoj mapi

Najveći broj posjeta zabilježen je na vodopadu Plive, a zatim slijede srednjovjekovna tvrđava, katakombe

Grad je poznat po jezerima, vodopadu i drugim prirodnim ljepotama

E. CRNKIĆ

11.2.2019

Jajce, grad na ušću Plive i Vrbasa, jedan je od najpozitivnijih primjera kad je u pitanju razvoj turizma u Bosni i Hercegovini. Poznat je po svojim jezerima, vodopadu i drugim prirodnim ljepotama, ali i po tome što ima čak 30 nacionalnih spomenika.

Nastavak trenda

Nekad je Jajce nosilo laskavu titulu kontinentalnog Dubrovnika, posjećivali su ga brojni turisti iz Evrope i svijeta, ali se taj trend nastavio i danas.

Kraljevski grad iz godine u godinu zauzima sve značajnije mjesto na regionalnoj turističkoj mapi. Povećan broj turista, kao i duža turistička sezona, više su nego evidentni. Jajce godišnje posjeti više od 150.000 turista iz Azije, Amerike te svih dijelova Evrope.

Što se tiče prirodnih znamenitosti, najveći broj posjeta zabilježen je na vodopadu Plive, više od 60.000 turista, a zatim slijede srednjovjekovna tvrđava, katakombe, Muzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a te Hram Boga Mitrasa, koji je star skoro 1.800 godina. Turistima su zanimljiva još i Plivska jezera te drevni mlinčići.

Dodatna ulaganja

U Jajcu ima prostora i za dodatna ulaganja u turizam, odnosno u infrastrukturu, počevši od čišćenje grada i okolice pa do smještajnih kapaciteta. Turistički radnici ulažu sve kapacitete kako bi spremno dočekali nadolazeću sezonu.

Nove cijene ulaznica

Upravni odbor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca donio je odluku o novim cijenama ulaznica. Turistička sezona traje od 1. maja do 30. septembra, a  period van sezone od 1. januara do 30. aprila te od 1. oktobra do 31. decembra.

Cijene grupne ulaznice u sezoni za vodopad, Mitrej i Etno-muzej iznosit će 8 KM, pet za tvrđavu i četiri marke za ulazak u katakombe.

Ulaznice u vansezoni za vodopad iznosit će 4 KM, dok će u tvrđavu, katakombe, Mitrej i Etno-muzej svi posjetioci moći ući za dvije marke.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.