ZDRAVLJE

Zbog azbestnih vodovodnih cijevi sve više Bugojanaca ima rak

Ovu vodu piju naša djeca, pijemo je mi i o tome niko ne govori

Krajnje je vrijeme da se stare azbestne cijevi zamijene (Foto: Ilustracija)

A. MANDŽIĆ

13.2.2019

Ono o čemu se u Bugojnu već nekoliko godina stidljivo spominje u javnosti, na maratonskom nastavku 14. sjednice Općinskog vijeća Bugojno javno je za govornicom izrekao vijećnik Socijaldemokratske partije, dr. Salih Terzić prilikom rasprave o Programa rada općinskog načelnika.

Veliki procent

Veliki procent obolijevanja stanovnika Bugojna od različitih vrsta malignih, kancerogenih oboljenja Terzić je pripisao zastarjelom vodovodnom sistemu, u kojem su azbestne, kancerogene cijevi.

- Radi se o velikom problemu, kapitalnom, o kojem nema ni riječi u spomenutom programu. Vodovod s azbestnim cijevima je dokazano kancerogen. Bugojno je grad s visokim procentom obolijevanja od kancerogenih bolesti i smatram nužnim da se ovaj projekt predvidi kao kapitalni za ulaganje u budućnosti i da se uvrsti u Plan rada općinskog načelnika - naglasio je Terzić.

Prema njegovom mišljenju, da se svake godine rekonstruirao samo kilometer do dva vodovodnog sistema, do danas bi se ovaj značajni posao okončao.

- Ovu vodu piju naša djeca, pijemo je mi i o tome niko ne govori. Napominjem da je Bugojno do danas koristilo četiri vodovoda, Studenac iz austrougarskog perioda, vodovod Vrpeč iz perioda Kraljevine SHS, potom vodovod Resnik i ovaj današnji, koji koristimo iz Gornjeg Vakufa. Dakle, svakih 25 do 30 godina dolazi do promjena na glavnom vodovodu i krajnje je vrijeme da se sadašnje kancerogene cijevi zamijene – poručio je dr. Terzić, koji uglavnom zbog ovih primjedbi nije glasao za Program rada općinskog načelnika.

Bez reakcija

Interesantno je da na ovo Terzićevo izlaganje nije bilo reakcija prisutnih vijećnika i načelnika Hasana Ajkunića.

Vlakna su opasna 

Prema tvrdnjama stručnjaka, azbest nije topiv u vodi, ali materijal zbog starosti propada i azbestna vlakna iz vodovodnih cijevi mogu se oslobađati i dospijevati u vodu za piće. Stručnjaci, također, preporučuju da je najbolje ne dirati stare azbestne cijevi nego ih ostaviti u zemlji, a nove vodovodne cijevi postaviti pored njih.



Dr. Terzić: Velik problem

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.