RAZGOVOR

Uredit ćemo obalu jezera i vratiti “Skokove s vodopada”

Za uređenje kompletne obale Malog plivskog jezera sve do novoizgrađenog mosta na kupalištu “Brana” planirano 200.000 KM

Hozan: Razvoj turističkog potencijala grada

E. CRNKIĆ

13.2.2019

Općina Jajce iz godine u godinu radi na razvoju turizma, a ovaj grad sa 30 nacionalnih spomenika i brojnim prirodnim ljepotama čvrsto je zauzeto mjesto na samom vrhu najpoželjnijih destinacija u Bosni i Hercegovini.

Važni ciljevi

Načelnik općine Edin Hozan kaže da stalno rade na poboljšavanju ponude za turiste. Trenutno razmatraju mogućnost gradnje adrenalinskog parka kod čuvenog vodopada ili na lokaciji Malog plivskog jezera.

- Planiramo da uredimo kompletnu obalu Malog plivskog jezera sve do novoizgrađenog mosta na kupalištu “Brana”. Stvorili smo uvjete za radove i osigurali sredstva, a vrijednost ovog projekta je 200.000 KM - rekao je Hozan.

Dodaje da je i jedan od važnih ciljeva za razvoj turizma osnaživanje Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca.

- Potrebno je detalno definirati njihove nadležnosti koje se tiču upravljanja nacionalnim spomenicima i nekim dodatnim objektima, koje bismo im stavili na raspolaganje. Želimo i da gradu vratimo manifestaciju “Skokovi s vodopada”, koja je bila prepoznata i posjećena - ističe Hozan.

Dodaje da je drugi važan segment razvoja grada industrija. Nažalost, kompanija “Steelmin BH” obustavila je u septembru prošle godine proizvodnju, ali su se pojavili novi investitori.

- Imao sam nekoliko sastanaka s novim direktorom Andreasom Berom (Beier). Naše peći su vrlo interesantne investitorima tako da možemo reći da je veoma moguće da proizvodnja ponovo počne. Ono što je u nadležnosti Općine, svakako neće biti problem, nećemo biti kočnica - navodi Hozan.

Radna mjesta

U Jajcu su prošle godine otvorena nova radna mjesta, a u kasarni “Kamenice” pokrenute su određene privredne aktivnosti.

- Prošla godina je bila dobra u tom smislu. Gradnja i otvorenje “Binga” svakako su doprinijeli otvorenju novih radnih mjesta - kaže Hozan.

Projekt vrijedan 4 miliona KM

Glavni cilj ove godine je rekonstrukcija ulice Hrvoja Vukčića Hrvatinića, a u pripremi je projekt gradnje vodozahvatnog objekta Resnik. 

-  To je projekt vrijedan četiri miliona maraka, a zahvaljujući njemu, vodu će dobiti veliki broj korisnika od Podmilačja do Kuprešana – kazao je Hozan.

Malo sjednica, a mnogo donesenih odluka

Prema broju održanih sjednica, Općinsko vijeće Jajce posljednje je u BiH.

- Vijeće nije održalo veliki broj sjednica, ali smo u kvalitativnom i kvantitativnom smislu donijeli veliki broj odluka. Svaka sjednica je imala više od petnaestak, neke i više od dvadeset tačaka dnevnog reda – kaže Hozan.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.