POTVRĐENO Zastupnici SBB-a bili suzdržani, a protiv su bili SDP i DF

SBK dobio novu Vladu, Tahir Lendo ostaje na čelu

Dvije stranke zadržale su isti raspored resora, a to znači da SDA dobiva premijersku i tri ministarske pozicije

M.Al.
15.02.2019 11:57

Određen novi saziv vlade SBK

Foto: M. Al.

Nakon što su krajem prošlog mjeseca SDA i HDZ BiH dogovorili raspodjelu ministarskih pozicija u Vladi SBK, danas je Skupština SBK potvrdila novi sastav Vlade SBK.

Za novu Vladu, koju je predložio premijer Tahir Lendo (SDA), glasali su zastupnici SDA i stranaka okupljenih oko HNS-a. Zastupnici SBB-a bili su suzdržani, a protiv su bili SDP i DF.

Dvije stranke zadržale su isti raspored resora unutar Vlade, a to znači da SDA dobiva premijersku i tri ministarske pozicije, a HDZ BiH pet ministarskih pozicija.

Kako je to ranije više puta potvrđeno, na čelu Vlade SBK ostaje Tahir Lendo, a ostaje i Zoran Marković, aktuelni ministar finansija, koji bi u naredne četiri godine trebao biti u resoru pravosuđa i uprave, kao ministar iz reda srpskog naroda kojeg predlaže HDZ BiH.

Mirjana Plavčić iz Busovače je ministrica finansija, Feliks Vidović iz Kreševa ostaje prvi čovjek MUP-a SBK. U resor obrazovanja dolazi Bojan Domić, predsjednik travničkog HDZ-a, a novi ministar zdravstva i socijalne politike bit će Anto Matić iz Viteza.

Salkan Merdžanić ostaje ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a novi ministar privrede je dr. Nisvet Hrnjić iz Jajca, dok u resor prostornog uređenja i zaštite okoliša dolazi Amir Šečibović iz Bugojna.

Komentari

NA VRH