GORNJI VAKUF

Prvi povratnik u Voljice čeka još samo struju

Prije više od godinu podnio sam zahtjev za priključak struje “Elektroprivredi BiH”, ali nikad me niko nije kontaktirao u vezi s tim, kaže on

Ante Radoš ispred obnovljene kuće

N. ČAUŠEVIĆ

21.2.2019

Ante Radoš je jedini hrvatski povratnik u selo Voljice kod Gornjeg Vakufa–Uskoplja. Radoš je prije tri godine na temeljima porušene porodične kuće izgradio novu u koju još ne može useliti jer nema struju.

Popravio cijevi

Nakon rata, u ovom selu su ostali živjeti samo Bošnjaci, u tridesetak hrvatskih kuća se niko nije vratio osim Radoša. Nakon što je napravio kuću, popravio je i vodovodne cijevi koje su bile oštećene te je sebi osigurao pitku vodu. Poslao je zahtjev za ponovni priključak električne energije, ali još nije dobio odgovor.

- Prije više od godinu podnio sam zahtjev za priključak struje „Elektroprivredi BiH“, ali nikad me niko nije kontaktirao u vezi s tim, niti su došli ovdje. Moja kuća je udaljena oko 400 metara od posljednje kuće u selu, prije rata je ovdje bila i trafostanica i sve okolne kuće su imale struju - pojašnjava Radoš.

Kaže da, bez obzira na to, uživa u svom rodnom kraju. Svrate mu i komšije Bošnjaci s kojima se dobro slaže.

Posjeta komšija

- Svaki dan sam ovdje, komšije svrate, malo razgovaramo, niko me ne dira. Kako ostavim, tako i zatečem, i jedva čekam da stvorim uvjete da mogu ovdje i da prenoćim. Otkako radim na kući, sadim i pšenicu na svojoj zemlji, nadam se da ću, kad budem ovdje duže boravio, zasaditi i povrće - završava Radoš.

Radoš se nada da će njegov povratak potaknuti i ostale Hrvate da se vrate na svoje prijeratno ognjište, da obnove svoju imovinu i da je ne zapuštaju.


Odgovor „Elektroprivrede“

U poslovnici „Elektroprivrede BiH“ u Gornjem Vakufu – Uskoplju kazali su da je u povratničkim naseljima besplatna sanacija priključka električne energije do dužine 80 metara, tj. gdje ide jedan betonski stub.

- U slučaju da je razdaljina veća, povratnici se trebaju obratiti nadležnoj Općinskoj službi za povratak. Ante Radoš je dolazio da se posavjetuje s nama a nakon što smo mu objasnili situaciju, vjerovatno je predao zahtjev u Općinskoj službi za povratak, jer kod nas nema zahtjeva na njegovo ime - kazao je Šaćir Pejković, uposlenik u poslovnici Gornji Vakuf- Uskoplje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.