KISELJAK U OŠ "Kiseljak 2" obilježen "Dan ružičastih majica“

Osnovci učili kako prepoznati i spriječiti vršnjačko nasilje

U Bosni i Hercegovini se ovaj dan obilježava od 2016. godine

Z.K.
27.02.2019 16:06

Učenici pomno pratili prezentaciju o vršnjačkom nasilju

Foto: Z. Karić

U Osnovnoj školi „Kiseljak 2“ Zabrđe učenici od prvog do devetog razreda s nastavnicima su obilježili Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja „Dan ružičastih majica“.

Osnovci su tom prilikom uradili prezentaciju, uredili hol škole koji je bio sav u ružičastoj boji te su pripremili radionice gdje su učili kako prepoznati i spriječiti vršnjačko nasilje u školi.

Milioni mladih ljudi u cijelom svijetu obilježavaju Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja „Dan ružičastih majica“, a obilježava se posljednje srijede u februaru. Sve je počelo 2007. godine, kada je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju u školi zbog dolaska u ružičastoj majici.

Ispostavilo se da je majica bila simbol podrške dječaka svojoj majci koja je bolovala od karcinoma dojke. Školske kolege odlučile su podići svoj glas protiv nasilnika i solidarizirati se sa zlostavljanim dječakom tako što su se sutradan svi u školi pojavili u ružičastim majicama.

Otad je ružičasta majica postala simbol borbe protiv međuvršnjačkog nasilja u školama. U Bosni i Hercegovini se ovaj dan obilježava od 2016. godine.

Komentari

NA VRH