USPJESI

Samouki proizvođač pčelinjih matica

Matice sam usavršio, iako je bilo veoma teško na početku, a niko me nije podučavao, kaže Petrović

Pčelinjak broji stotinjak košnica

Piše: N. ČAUŠEVIĆ

5.3.2019

Jusuf Petrović iz Gornjeg Vakufa važi za najuspješnijeg proizvođača pčelinjih matica na području srednje Bosne pa i šire. Njegove matice poznate su širom Bosne i Hercegovine, a mnogi dolaze da vide njegov pčelinjak od stotinjak košnica, koji se nalazi u selu Voljice, gdje Jusuf živi.

 Voštane čahure

Njegova porodica bavila se pčelarstvom i prije rata, ali je tokom agresije na BiH sve to uništeno. Jusuf je iznova počeo sa jednom košnicom da bi se njihov broj do danas povećao na stotinu. Od 2000. godine počeo je sa proizvodnjom pčelinjih matica, a danas su njegove matice izuzetno tražene. Za razliku od drugih pčelara, on tokom proizvodnje koristi voštane čahure, koje su prirodnije za pčele.

- Matice sam usavršio, iako je bilo veoma teško na početku, a niko me nije podučavao. Izučavao sam literaturu i učio na vlastitim greškama. Jedna matica košta 20 KM - kazao nam je Petrović.

Početak je bio težak, a oprema za ovaj vid proizvodnje dosta je skupa. Sve ga je koštalo više od 20.000 KM ukupno.

Dosta odricanja

- Opremu mi je donio brat iz Njemačke. Ovaj posao zahtijeva i dosta vremena i odricanja – kaže Petrović te dodaje da su narudžbe za ovu godinu već počele i traju do juna.

Petrović: Nastavio prijeratni posao

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.