PREDSTAVLJAMO

„Aurea Vranica“ čuva prirodne ljepote kraja

Udruženje broji oko stotinu članova, ali sredstva za akcije čišćenja i uređenja često sami prikupljaju jer ovise isključivo o donacijama te sredstvima iz budžeta Općine

Vrijedni članovi Udruženja čiste okoliš i uređuju izletišta

N. ČAUŠEVIĆ

12.3.2019

Eko-udruženje „Aurea Vranica“ iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja osnovano je 2011. godine i do sada je uspješno provelo nekoliko projekata. Predsjednik Udruženja je Stipo Vukadin Pipuka, koji kaže da im je cilj zaštititi okoliš. 

 Priprema i apliciranje

- Često organiziramo akcije čišćenja, markiranje staza, uređenje parkova... Sve ovo radimo da bi naši sugrađani mogli uživati u svim prirodnim ljepotama koje nas okružuju. Cilj nam je osvijestiti ljude koliko je važno živjeti u skladu s prirodom, a ne raditi protiv nje - kazao nam je Vukadin.

Udruženje broji oko stotinu članova, ali Vukadin navodi kako nije jednostavno funkcionirati kada ste ovisni o donacijama i sredstvima koja dobiju iz budžeta Općine Gornji Vakuf-Uskoplje.


Vukadin: Živjeti u skladu s prirodom

Nekada projekte finansiraju i vlastitim sredstvima, ali ne namjeravaju odustati. On je naveo i osobe bez kojih ovo udruženje ne bi moglo opstati, među kojima je i Božo Perić, potpredsjednik Udruženja koji priprema projekte i aplicira na javne pozive donatora, Igor Blažević besplatno radi obračune, Mate Perić svojim bagerom pomaže sve akcije, a Ivan Kartelić i Ivica Perić finaNsijski podržavaju Udruženje.

- Rado se sjećam čišćenja Pijevačkog jezera koje se nalazi u selu Ždrimci, a koje je stanište jedne rijetke endemske vrste pijavice koja se još može naći u Srbiji i tu kod nas u čitavoj Evropi. Radili smo šest dana i odvezli oko pedeset kamiona otpada. Naravno, nismo to mogli uraditi sami, a u pomoć su nam pritekli članovi SRD Vrbas te Eko-tim Sarajevo. To je ujedno bila i najzahtjevnija akcija čišćenja koju smo uspješno odradili – kazao je Vukadin.

 Novac od Fonda

U planu imaju i daljnje uređivanje Ždrimačkog jezera, na kojem planiraju napraviti rasvjetu, nadstrešnice, te mjesta za roštiljanje i odbojkaško igralište. Za ovu namjenu dobili su 1.600 maraka od Fonda za zaštitu okoliša.

Brojni projekti  

Članovi Udruženja su markirali staze i postavili odmorište sa stolom i stolicama u blizini Krupljanskih pećina. Radili su i na uređenju okoline ždrimačkog vodopada te su napravili dvije nadstrešnice i mostiće koji omogućuju posjetiocima da dođu pod sam slap. Tu su i akcije uređivanja parka kod srednje i osnovne škole u GornjEm Vakufu, postavljanje kanti za smeće u čitavom gradu te tabli o zabrani bacanja otpada od Trnovače do Boljkovca...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.