NOVI TRAVNIK Građani u anketi lokalnog radija jasno poručili

Ukinite sredstva strankama i dajte ih studentima i „Dugi“!

Inicijativom je predloženo da se tranše koje novotravnički ogranci stranaka dobivaju na ime vijećnika, ali i povišica vijećničkih paušala, preusmjere

D. PUCAR

Jedan od prijedloga je da se sredstva daju Edukacijsko-rehabilitacijskom centru


Velika većina Novotravničana u anketi lokalnog radija zatražila je od općinskih vlasti i svih učesnika novotravničke političke scene da se lokalni ogranci političkih stranaka odreknu tranši koje dobivaju na ime vijećnika te ih preusmjere u studentske stipendije ili druge, prema njihovom mišljenju, društveno korisnije svrhe.

Isto mišljenje

Naime, u samo nekoliko sati svoj glas dalo je više od 300 Novotravničana, kojih se čak 97 posto izjasnilo da bi sredstva u iznosu od oko 100.000 KM trebalo preusmjeriti.

Jasna je to poruka novotravničkoj vlasti kako bi trebala reagirati na nesvakidašnji prijedlog koji je, za razliku od nekih drugih inicijativa, ujedinio građane po svim mogućim kriterijima, s obzirom na to da su za glasali i mladi i stari, i Bošnjaci, i Hrvati i drugi...

Podsjetimo, inicijativom je predloženo da se tranše koje novotravnički ogranci stranaka dobivaju na ime vijećnika, ali i povišica vijećničkih paušala od 50 KM po vijećniku koja nije usvojena na posljednjoj sjednici Vijeća, preusmjere u studentske stipendije, a na prijedlog HDZ-a BiH i pomoć Edukacijsko-rehabilitacijskom centru za osobe s posebnim potrebama „Duga“.

Političke partije  

Sredstva u cijeloj priči uopće nisu mala, pa tako stranke na račune svaki mjesec dobivaju 300 KM po vijećniku, što iznosi oko 90.000 KM kada su u pitanju sve političke partije, dok je odbijenim povećanjem paušala u zraku ostalo da visi oko 18.300 KM. Dakle, ukupna sredstva koja bi bila preusmjerena u druge svrhe godišnje bi iznosila više od 100.000 KM.

Danas sjednica

Iako o ovom prijedlogu neće biti govora danas, za kada je planiran nastavak prekinute sjednice Općinskog vijeća, rezultati ovakve ankete svakako na neki način vladajuće obavezuju da poštuju mišljenje onih koji su ih i izabrali. Hoće li ili ne biti tako, ostaje da vidimo, a s posljedicama, kakve god one bile, lokalni čelnici će se morati suočiti već na lokalnim izborima sljedeće godine.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na