GORNJI VAKUF

Melika sama skuplja biljke i destilira ulje za svoje preparate

Trudim se da što više koristim domaće, autohtone proizvode te uberem domaće bilje s naših prostora, kaže ona

Proces izrade sapuna s kojima je i započela svoju liniju preparata

Piše: N. ČAUŠEVIĆ

19.3.2019

Melika Behlo iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja, 32-godišnja magistrica farmacije, napustila je siguran posao kako bi pokrenula vlastitu proizvodnju prirodnih sapuna i preparata za kožu.

Državni ispit

- Početkom 2011. godine sam magistrirala na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu, a u roku od sedam dana sam se zaposlila. Nakon šest mjeseci sam položila državni ispit te sam radila u toj apoteci kao magistar farmacije više od četiri godine, No, taj me posao nije zadovoljavao, nedostajao mi je laboratorij - kaže Behlo.

U oktobru 2015. godine je kupila opremu potrebnu za proizvodnju sapuna, prvi koji je napravila bio je od lavande. Naljeto 2016. godine je osposobila prostor za labaratorij, gdje je imala svu potrebnu infrastrukturu za ovaj proces. Tada je, kaže, počela prava prodaja. Na zahtjev klijenata je proširivala asortiman proizvoda, počela s proizvodnjom balzama od naranče i vanilije, ulja za masažu, a trenutno u ponudi ima deset vrsta standardnih proizvoda, sa tri do četiri podvrste svakog od njih. Svaki naredni proizvod je bio po nečijoj želji ili inicijativi.

Proširiti spisak

- Koristim mentu, ruzmarin, lavandu, domaća eterična ulja smilja i lavande iz Hercegovine, citruse, vaniliju, eukaliptus, ekstrakte zeljastih biljaka, tinkture, prirodne pripravke - macerate od nevena i kantariona. Trudim se da što više koristim domaće, autohtone proizvode te uberem domaće bilje s naših prostora. Imam i destilator te pravim eterično ulje kunice, origana i smilja, a planiram destilirati i mentu i melisu, te proširiti ovaj spisak, ali za svoje vlastite potrebe, svaka kap pravog eteričnog ulja je za mene dragocjena - dodaje Behlo.

Jedan list

Behlo je svoju liniju proizvoda nazvala „One leaf“.

Taj jedan list za mene ima simbolično značenje, kao jedan način da se vratimo prirodi, jedan od simbola prirodnosti i života. Osim te simbolike, ovo ime sam izabrala zato što sam na samom početku odabrala kalup s uzorkom lista i u sve moje sapune je urezan list kao simbol prirode – kaže Behlo.

Behlo: Nedostajao joj laboratorij

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.