JAJCE

Počelo proljetno uređenje drvenih mlinčića na Plivi

Trenutno se obnavljaju staze i ograde oko mlinčića, a u narednom periodu, nakon što se prikupe potrebna sredstva, bit će sanirani i dotrajali krovovi na vodenicama

Obnova staza prije početka nove turističke sezone

Piše: E. CRNKIĆ

22.3.2019

U Jajcu je ovih dana započela obnova staza i ograda oko drvenih mlinčića na rijeci Plivi.  

 Lakše ozljede

Ovaj projekt pokrenula je Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca u saradnji s Općinom Jajce.

- Tokom prošle sezone nekoliko turista je zadobilo lakše ozljede zbog pucanja dasaka na stazama. Kako bismo to izbjegli ubuduće, odlučili smo se na temeljitu obnovu staza s kvalitetnom hrastovom građom, čime ćemo za jedan duži vremenski period riješiti ovaj problem - navode iz Agencije.

Na određenom broju mlinova dotrajao je i krovni pokrivač, ali to će biti rješavano u sljedećoj fazi, kada se osiguraju sredstva za te radove.

Trenutno ima 20 mlinčića smještenih na sedrenoj barijeri između Velikog i Malog Plivskog jezera

Mlinčići su, uz vodopade i brojne nacionalne spomenike, jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija Jajca. Plivske vodenice sagrađene su između Velikog i Malog Plivskog jezera na sedrenoj barijeri, a zbog malih gabarita popularno su nazvani mlinčići. Prema podacima iz 1562. godine, u Jajcu su tada bila 24 mlina, od kojih šest nije bilo u funkciji. Međutim, već u 17. stoljeću taj broj je povećan na 26. Mlinčića danas ima 20, a iako dugo nisu bili u funkciji, dio su jedinstvene panorame Plivskih jezera.

Izgrađeni od hrastovine prije više stotina godina, mlinčići su prekriveni šindrom.

Vreće žita

Stoljećima su ljudi iz okolnih sela na konjima donosili pune vreće žita i pšenice koje su mljeli u vodenicama. Ubrzanim industrijskim razvojem smanjen je značaj mlinčića i vremenom su se prestali koristiti. Tako su počeli i da propadaju krovovi, a samim tim su oštećeni i mlinovi.

2009. godine vodenice su proglašene nacionalnim spomenikom BIH

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.