NOVI TRAVNIK

Žene učile kako ne upasti u zamku nasilnika

Polaznice saznale kome se obratiti i kakav je naš zakon u skladu s tim, kaže Šakić

Zainteresiranost žena za radionicu bila je velika

Piše: D. PUCAR

24.3.2019

U prostorijama Omladinskog centra u Novom Travniku održana je radionica “Nikog ne povrijedi, ljubav zavrijedi”, koju su vodile članice Akademije demokracije Nerma Šakić i Džemila Mujić.

Kako je kazala Šakić, žene su učile kako vladati emocijama.

Učešće žena

- Imale su priliku saznati nešto više o nasilju, kako se nasilje posmatra sa psihološkog i pravnog aspekta. Naučile su kako vladati sa svojim emocijama i biti dovoljno snažan, da ne upadnemo u zamku nasilnika, a ukoliko se to desi, kome se obratiti i kakav je naš zakon u skladu s tim. Bile su veoma zainteresirane, izneseni su prijedlozi kako poboljšati našu lokalnu zajednicu i povećati učešće žena u raznim aktivnostima - kazala je Šakić.

Dodaje da se treba održavati više sličnih radionica, kako bi se probudila svijest naroda o ovome problemu.

- Jesu li naši zakoni dovoljno strogi za nasilnike? Treba li povećati kazne? Je li žena u našem društvu podređena? Ima li sva prava na poslu i okruženju kao i muškarac? Samo su neka od pitanja na koja se tražio odgovor – kaže Šakić.

 Motivacijske poruke

Drugi dio radionice održava se 31. marta, a planirano je fotografiranje u majicama s motivacijskim porukama. Dijelit će se brošure i pokušati što više ljudi uputiti o važnosti ovoga problema.

Podrška pri realizaciji ovog projekta pripada organizaciji ”Žene za žene International”.

Šakić: Tražimo odgovore

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.