TRAVNIK

Salko Karajlić: Povratak u Krajinu bio je san za svakog od nas!

To je najmlađi korpus Armije Republike BiH, ali kada znamo koliko je oslobodio teritorije, onda znamo i njegovu vrijednost

s obilježavanja na Centralnom šehidskom mezarju u Travniku

M. Al.

6.4.2019


Nizom manifestacije tokom proteklih mjesec dana u Srednjobosanskom i Unsko-sanskom kantonu obilježava se 25. godišnjica osnivanja „najmlađeg i najljućeg“ Korpusa Armije R BiH. Danas je položeno cvijeće i proučena dova za šehide 7. Korpusa na Centralnom šehidskom mezarju u Travniku, a svečana akademija je završni događaj.

Među onima koji su danas pristigli u Travnik je i Salko Karajlić, ratni vojni invalid, dobitnik najvišeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”, ratni komadant 2. bataljona 1. Viteške Krajiške brdske brigade. Brigada i Korpus u kojem je Salko Karajlić proveo rat bili su na gotovo svim ratištima u BiH.

-To je najmlađi korpus Armije Republike BiH, ali kada znamo koliko je oslobodio teritorije, onda znamo i njegovu vrijednost. Ratovali smo širom BiH, od srednje Bosne do sarajevskog ratišta, bili smo na visočkom ratištu, kasnije na Kupresu i u Bosanskoj Krajini - kaže nam Salko Karajlić, ratni vojni invalid, dobitnik najvišeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”, ratni komadant 2. bataljona 17 .VKBBR


Karajlić: Dobitnik najvišeg priznanja

Od protjerivanja iz Bosanske  Krajine do oslobodilačke operacije „Sana 95“ svi Krajišnici su imali samo jednu želju.

- Kad smo proterani naša jedina želja je bila povratak u Krajinu. Zato smo i ostali u Travniku, mobilisali se i značajan period rata proveli na području srednje Bosne. Kada su se stvroili uslovi za povratak to je bio san svakog Krajišnika! Kada su se svi okupili u konvoj za povratak u Krajinu i ranjenici mi po dolasku jednostavno nismo imali vremena da idemo kućma, nego smo drugi dan po dolasku ušli u boren dejstva. Ono što nam je posebno drago i što uvijek pamtimo je da su i ostale brigade 7. Korpusa iz srednje Bosne došle sa nama da zajedno oslobađamo Bosansku krajinu. – prisjeća se Karajlić.


Brojne delegacije položile cvijeće

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.