REKORDERI

Nakon više od 15 godina radnici dočekali uplatu staža i plaća

Prodajom imovine osigurano i 198.000 KM za uvezivanje staža, koji će biti uplaćen ove sedmice

Radnici će dobiti po 1.100 KM (Foto: Arhiv)

M.RENER-SMAJOVIĆ

11.4.2019

Nakon duže od 15 godina, završava se stečaj „Šipad Fojnice“, a radnicima ovog preduzeća konačno će biti uvezano tri i po godine staža i dobit će dio svojih zarađenih i dugo čekanih plaća.

Svašta prošli

Nažalost, neki od radnika ove firme, koja je rekorder po trajanju stečaja, nisu dočekali svoja prava jer su umrli.

Skupština povjerilaca održana je nakon 13 godina, a odlučeno je da radnici dobiju po 1.100 KM na ime plaća, što je tek 20 posto od onoga što im se duguje. Prodajom imovine osigurano je i 198.000 KM za uvezivanje staža, koji će biti uplaćen ove sedmice te nešto novca za otpremnine.

- Nakon 15 godina, četiri mjeseca i 13 dana, za radnike je završen stečaj. Isplata plaća i otpremnina je počela, staž ide ove sedmice i čim se to završi, završava se stečajni postupak. Ljudi su odahnuli, svašta smo prošli za ove godine. Neko je zadovoljan, neko nije, jer se nama duguje po 5.700 KM plaća, ali nije bilo više novca. Pilana je prodata za 554.000 KM i više imovine nema. Najvažniji nam je bio staž – istakla je Mirsada Salihagić, predstavnica bivših radnika „Šipad Fojnice“.

Kazala je da će staž biti uplaćen za oko 50 radnika, a u „Šipad Fojnici“ ih je bilo 273.

Boračka penzija

- Nas 115 radnika sami sebi smo dokupljivali staž da bismo otišli u penziju. Ima radnika koji su otišli u boračku penziju kada su navršili 57 godina života. Dosta ih je umrlo. Ima nekih koji rade i imaju dobre plaće pa ne žele uvezivanje staža – pojasnila je Salihagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.