PROJEKTI

Najavljeno uređenje katakomba u Jajcu

Mora se pristupiti izradi elaborata sanacije dijelova unutrašnjeg prostora katakomba koje su jedinstven primjer podzemne sakralne arhitekture, kazao je Vujnović

Katakombe su isklesane prije više od 600 godina

E. CRNKIĆ

14.4.2019

Novoimenovani direktor Zavoda za zaštitu spomenika FBiH Ante Vujnović sa savjetnikom Robertom Stergarom boravio je u radnoj posjeti javnoj ustanovi „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencija grada Jajca“.

Pomoć Ministarstva

Direktor Agencije Anto Brtan upoznao ih je o aktivnostima i planovima na zaštiti nacionalnih spomenika u Jajcu, ali i problemima s kojima je Agencija suočena u svome radu. Zajedno su obišli nacionalni spomenik „Graditeljska cjelina Stara osnovna škola (Niža muzička škola)” na kojem je u toku sanacija i adaptacija finansijski potpomognuta sredstvima Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Posjetili su i crkvu Sv. Marije sa zvonikom sv. Luke koja je kasnije pretvorena u Fethija odnosno Sultan Sulejmanovu džamiju, katakombe te Hram boga Mitrasa.

Vujnović je kazao da je Zavod za zaštitu spomenika institucija koja se prvenstveno brine o zaštiti nacionalnih spomenika na prostoru Federacije BiH.

Dodao je da postoje realne potrebe djelovanja - sanacije na pojedinim lokalitetima kao što je zgrada finansija, upravna zgrada Agencije (prostor depoa) i okolnih potpornih zidova.

Podzemna crkva

- U skoroj budućnosti mora se pristupiti izradi elaborata sanacije dijelova unutrašnjeg prostora katakomba koje su jedinstven primjer podzemne sakralne arhitekture na prostoru Bosne i Hercegovine – kazao je Vujnović.

Katakombe ili podzemna crkva isklesana u stijeni prije više od 600 godina jedan je od najzanimljivijih spomenika na području Jajca.

Dobar primjer

Vujnović i Brtan posjetili su i mlinčiće na rijeci Plivi, gdje je u toku rekonstrukcija pješačkih staza oko ovog nacionalnog spomenika. Sredstva za održavanje ovog nacionalnog spomenika osigurala je Općina Jajce, što su gosti posebno pohvalili i istakli kao primjer brige lokalne zajednice na očuvanju i zaštiti nacionalnih spomenika.



Vujinović i Brtan u obilasku

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.