ALARMANTNO

Kancerogeni salonit truje Novotravničane

Prilikom oštećenja stvaraju se male iglice koje se nakupljaju u plućima

U svijetu je salonit davno zabranjen i uklonjen s krovova

Piše: D. PUCAR

17.4.2019

Na brojnim objektima na području općine Novi Travnik još se mogu vidjeti krovovi pokriveni salonitom koji je napravljen od kancerogenog azbesta. Da je opasnost od azbesta, čije je korištenje na novim objektima zabranjeno, realna, upozorava  i Marko Grganović, građevinski inžinjer u firmi „Građevinar“.  

Zgrade i škole

- Materijal je kancerogen, izaziva brojne probleme u ljudskom organizmu jer pri najmanjem oštećenju stvaraju se male iglice koje se nakupljaju na plućima. U svijetu je davno zabranjen, kod nas nešto kasnije, pa se ne smije koristiti na novim objektima. Ipak, još se nalazi na starim objektima, kao što su zgrade i škole. Zbog toga je resorno kantonalno ministarstvo posljednjih nekoliko godina finansiralo mijenjanje azbestnih krovova na školama u Novoj Biloj i Stojkovićima - rekao je Grganović.

Dodaje da se stare azbestne ploče masovno koriste za pokrivanje pomoćnih objekata na selima.

Novotravničanin Miroslav Čorić, koji je potaknuo raspravu o ovoj temi, apelirao je na građane da sve ozbiljno shvate te uklone azbestne krovove.

Upozorio stanare

- Azbest na našim zgradama nas truje. Stanare sam upoznao sa problemom i dogovorili smo se da zamijenimo azbestni krov, još nam je Općina osigurala 30 posto sredstava. Apeliram na sve građane da problem ozbiljno shvate i da zamijene azbestne krovove - rekao je Čorić.

Bez odgovora

Komadi azbesta prisutni su u dijelu Novog Travnika poznatom kao kineska četvrt. Nalaze se neposredno pored teniskih terena i tartan staze na kojima ljudi trče pa ih građani unose putem obuće u automobile, ali i svoje domove. Pokušali smo kontaktirati i resorno kantonalno ministarstvo, koje nije odgovaralo na naš upit.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.