JAJCE

Vraćaju se skokovi s Plivskog vodopada!

Značajan sportsko-turistički događaj u BiH, ali i u regionu

Prethodna takmičenja pratilo je više od 15.000 ljudi

E. CRNKIĆ

25.4.2019

Skokovi s vodopada Plive predstavljaju jedne od najzanimljivijih i najatraktivnijih u ovom dijelu Evrope, a nakon jednogodišnje pauze ove godine će opet biti održani. Prethodna četiri takmičenja pratilo je više od 15.000 posjetilaca. 

 Pijesak i mulj

Prethodne četiri sportsko-turističke manifestacije organizirala je Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca uz generalno pokroviteljstvo Općine Jajce.

Prošle godine skokovi nisu održani zbog velike količine nanosa pijeska i mulja ispod samog korita vodopada, odnosno bučnice u koju skakači uranjaju, a čija je dubina iznosila svega 1,5 metara.

U okviru priprema za održavanje tih skokova bilo je najavljeno čišćenje bučnice, smanjen je bio i dotok vode, ali iz nepoznatih razloga to nije urađeno.

Iz Agencije navode da su u toku pripreme za čišćenje korita te da će uskoro biti objavljen i javni poziv za te radove kako bi spremno dočekali ovogodišnje skokove koji bi trebali biti održani početkom avgusta.

 Dolaze najbolji

Ova manifestacija iz godine u godinu prerasta u značajan sportsko-turistički događaj u regionu, koja na jedinstvenoj lokaciji okupi najbolje skakače iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine.

Svjetski prvak

Na 3. skokovima u revijalnom dijelu učestvovao je i deveterostruki svjetski prvak, Kolumbijac Orlando Duke. Po dvije pobjede na ovoj veoma značajnoj sportsko-turističkoj manifestaciji imaju Sarajlija Dino Bajrić i čuveni Mostarac Lorens Listo.

 21 metar je visok vodopad nastao na ušću Plive u Vrbas 

50.000  godina, prema procjenama, star je vodopad 

PREMA  

mnogim ocjenama, vodopad u Jajcu spada među deset najljepših vodopada u svijetu. Među rijetkim je vodopadima koji se nalazi u samom centru grada  

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.