GORNJI VAKUF-USKOPLJE

Iako je tržište malo, svake godine prodaju sav med

Pčelarstvom se bave 38 godina, a ljubav prema ovom poslu prenose i na najmlađe članove porodice

Bogata ponuda proizvoda. N. Čaušević

Piše: N. ČAUŠEVIĆ

21.4.2019

Porodica Ikić iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja 38 godina se bavi pčelarstvom i proizvodnjom meda, a ljubav prema ovom poslu prenose i na najmlađe članove porodice. Ovu djelatnost je pokrenuo pokojni Dragutin Ikić, a tradiciju su nastavili njegov sin Ivica i snaha Ana.  

- Radio sam uz oca, ali sve je bilo amaterski. Unazad 15 godina, kada smo kupili kamion i dizalicu da možemo seliti pčele širom Bosne i Hercegovine, počeli smo se ozbiljno baviti pčelarstvom. Do sada smo posao proširili na 200 rodnih košnica - kaže Ivica.

Porodica Ikić je proizvodnju meda proširila i na druge preparate na bazi meda polen, vosak, meleme, kreme itd.

- Pčelarstvo je jedan dugotrajan proces, morate biti strpljivi da dođete do rezultata. Preduvjet za uspjeh je strpljenje, a rezultate možete očekivati tek nakon 10 godina. Mi se i poslije toliko godina tek učimo - naglašava Ikić.

Bračni par Ikić je zadovoljan kako posao napreduje, svake godine uspiju prodati sav med iako ga prodaju samo na području Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona. Ubuduće planiraju proširiti distribuciju proizvoda na područje cijele BiH.

- Djeca uživaju da se vrte oko nas dok se mi bavimo medom, oni prave ukrase od voska, izlijevaju ga u kalupe. Starija kćerka je napravila i cjenovnik za potrebe sajma. Drago nam je što ljubav prema pčelama prenosimo na njih. Nadamo se da će i oni, kad odrastu, nastaviti ovu tradiciju – govori Ivica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.