BUGOJNO

Volonteri brinu o deset starih i iznemoglih

Pomoć se pruža u kući, zatim se realiziraju različite medicinske usluge te pruža i adekvatna psihosocijalna pomoć

Profesorica Sultanović-Karadža i predsjednik „Merhameta“ Ibrahimović

Piše: A. MANDŽIĆ

24.4.2019

Humanitarna organizacija „Merhamet“ Bugojno obilježila je prvu godišnjicu projekta „Kućna njega“. Ovo je inače jedan od najznačajnijih projekata „Merhameta“ Bosne i Hercegovine.

Nekoliko timova

Pokrenut prvenstveno s ciljem pomoći starim, bolesnim i iznemoglim osobama, ovaj projekt realizira nekoliko timova volontera Srednje medicinske tehničke škole pod rukovodstvom profesorice Hamire Sultanović–Karadža.

Bugojanski „Merhamet“ je prvi na području SBK koji je pokrenuo ovaj projekt i njime je obuhvaćeno pružanje pomoći za deset osoba koje žive u teškim okolnostima, posebno usamljenima, bolesnima ili fizički ograničenim osobama u svakodnevnom funkcioniranju.

Pomoć se pruža u kući, zatim se realiziraju različite medicinske usluge te pruža i adekvatna psihosocijalna pomoć.

Nova znanja

- Svi znamo koliko je značajno pomoći onima kojima je pomoć potrebna. To činimo kroz naše aktivnosti, nije nam teško, zadovoljni smo jer na ovaj način razvijamo i empatiju prema ovoj ugroženoj populaciji društva. Uz to stječemo i nova znanja. Sve u svemu, radi se o jednoj veoma značajnoj i korisnoj aktivnosti – kaže volonterka Sajra Talargić.

Planovi za poboljšanje

 Prema riječima predsjednika HO „Merhamet“ OO Bugojno Dževada Ibrahimovića, projekt se nastavlja uz ambiciozne planove za njegovo poboljšanje.

- Imamo i volje i znanja da to tako i realiziramo. Mi planiramo naše aktivnosti shodno tome proširiti i očekujemo podršku Općinskog vijeća i načelnika u tome – kaže Ibrahimović.



Volonterka u kući Uzeira Ivkovića

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.