INICIJATIVE

Općina Kiseljak želi od Srednjobosanskog kantona preuzeti nadležnosti nad školama

Načelnik tvrdi da bi svi bili na dobitku. Podržat ćemo inicijativu uz uvjet da nam se garantira ostvarivanje Ustavom zagarantiranih prava, kaže Ćeho

S jedne od najposjećenijih javnih rasprava u Kiseljaku

K. TOPALOVIĆ

28.4.2019

Općina Kiseljak želi preuzeti nadležnost nad osnovnim i srednjim školama na svom području od Srednjobosanskog kantona.

 Potrebna modernizacija

Povodom toga, u Vijećnici Općine Kiseljak održana izuzetno posjećena javna rasprava kojoj je prisustvovalo više od 100 građana. Načelnik Mladen Mišurić Ramljak, obrazlažući razloge za ovu inicijativu, kazao je da bi ovom odlukom obrazovanje na području Kiseljaka moglo samo da dobije.

- Zakon koji se koristi je onaj iz 2001. godine. Želimo kvalitetno obrazovanje, kao i njegovu modernizaciju, a ne da nam se sve svodi na predavanja iz austrougarskog perioda po sistemu klupe, katedra, kreda, predavač i tabla - rekao je Mišurić Ramljak, uz obrazloženje da Statut Općine, Ustav SBK dozvoljavaju pokretanje preuzimanja nadležnosti.


Mišurić-Ramljak: Ne možemo ništa izgubiti

Također je ukazao na, kako kaže, maćehinski odnos Ministarstva obrazovanja SBK prema ovoj općini, uz opasku da je Kiseljak Travniku „daleko od očiju, daleko od srca“.

- Sramota da su u posljednjih desetak godina u školske objekte više uložili Republika Hrvatska i turska TIKA – kazao je Mišurić Ramljak.

Dio prisutnih iskazao je bojazan da će škole koje većinski pohađaju bošnjačka djeca biti u nepovoljnom položaju, a ukazano je i na problem nepostojanja srednje škole koja u Kiseljaku radi na bosanskom jeziku, izuzev isturenih odjeljenja fojničke Srednje mješovite škole „Zija Dizdarević“.

 Nacionalna grupa

- Vijeće roditelja može podržati ovu inicijativu uz uvjet da nam se zagarantira ostvarivanje Ustavom zagarantiranih prava. Prije svega, tu mislimo na zakonom propisanu nacionalnu grupa predmeta kada je u pitanju srednjoškolsko obrazovanje - rekao je Admir Čeho, predsjednik Vijeća roditelja OŠ „Kiseljak 1“.

 Prosvjetni radnici zabrinuti za prava  

Raspravi je prisustvovalo dosta prosvjetnih radnika koje je zanimalo na koji način će ostvarivati svoja prava, na što je Mišurić Ramljak obećao da nikome neće biti uskraćivana prava. Kako je poručeno na javnoj raspravi, Ministarstvo obrazovanja SBK bi nastavilo finansirati plaće uposlenika, dok bi ostale ovlasti išle preko Općine Kiseljak.


Čeho: Zagarantirana prava

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.