OBRAZOVANJE

U septembru čak šest odjeljenja prvačića manje

Ovakvi negativni trendovi generirat će i druge, kao što su višak prosvjetnog kadra

Drastično smanjen broj prvačića u Srednjobosanskom kantonu

D. PUCAR

10.5.2019

Prema preliminarnim rezultatima Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, ove godine upisana su čak 184 prvačića manje nego akademske 2108./2019. godine.

Negativni trendovi

To je čak šest odjeljenja prvačića manje nego u prošloj godini, što samo po sebi dovoljno govori o brzini odseljavanja stanovništva, ali i negativnom natalitetu.

Tako je ove godine na području Kantona upisano ukupno 2.049 prvačića, za razliku od prošle godine, kada su upisana 2.233.

Ovogodišnji podaci pokazuju da negativni trendovi ne pogađaju samo škole koje rade po hrvatskom planu i programu, nego je drastično smanjen broj prvačića i u školama po bosanskom planu i programu.

Iako broj prvačića u školama po bosanskom planu i programu u posljednje tri godine nije pretjerano varirao, iznosio je od 1.646 u školskoj 2016./2017. do 1.607 u prošloj školskoj godini, ove godine on je drastično smanjen, pa je prvačića upisano samo 1.486.

Što se tiče prvačića u školama po hrvatskom nastavnom planu i programu, ove godine upisana su 63 manje.

Pad nataliteta

Sve to dovoljno govori koliki su zapravo pad nataliteta i odlazak stanovništva problem, te da dosadašnje mjere koje su općinski i kantonalni nivoi vlasti poduzeli nisu dovoljne i da vladajući moraju po tom pitanju uraditi mnogo više. Ovakvi negativni trendovi generirat će i druge, kao što su višak prosvjetnog kadra.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.