OBILJEŽAVANJA Dan pobjede nad fašizmom

Ajkunić: Bugojanci ponosni na antifašistički put

Brojne boračke delegacije, delegacije političkih partija i stranki, Općine Bugojno i učenici srednjih škola položile su cvijeće i odale počast na spomen obilježjima ispred bugojanske Gimnazije i bisti narodnih heroja

Az. M.
09.05.2019 15:59

Deveti maj, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, obilježen je i u Bugojnu.

Brojne boračke delegacije, delegacije političkih partija i stranki, Općine Bugojno i učenici srednjih škola položile su cvijeće i odale počast na spomen-obilježjima ispred bugojanske Gimnazije i bisti narodnih heroja.

Počast stradalim antifašistima odata je i pred bistama narodnih heroja te ispred partizanskog spomenika i Centralnog šehidskog spomen-obilježja u Spomen-parku poginulim braniocima Bugojna i Bosne i Hercegovine.   

- Vjerujem da ćemo se i u budućnosti uspješno boriti da klicu fašizma potpuno iskorijenimo, jer smo svjedoci da je i danas fašizam prisutan u različitim vidovima na ovim prostorima. Bugojanci mogu biti ponosni na svoj antifašistički put. Sva spomen-obilježja govore da je Bugojno imalo najhrabrije sinove i kćerke i heroje koji su branili svoj prag, grad, državu Bosnu i Hercegovinu, a ranije Jugoslaviju – poručio je načelnik Hasan Ajkunić.      

Maturant Mješovite srednje škole i mladi bugojanski pisac Armin Fuka  interpretirao je tekst "Noćni razgovori iz 1941." Ive Andrića.

Članovi Udruženja antifašista i boraca NOR-a iz Bugojna prisustvovali su centralnoj svečanosti obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope u Sarajevu, na 3. po redu Maršu mira.

Komentari

NA VRH