HOBI

Travničanin registrirao Volvo Amazon

Originalni dijelovi naručivani iz Holandije, Švedske i SAD

Bijeli ljepotan proizveden 1966. godine

Piše: M. Al.

20.5.2019

Travničanin Senad Hadžijunuzović Čačak poznat kao veliki zaljubljenik u oldtajmere. On već nekoliko decenija uspješno restaurira stare modele vozila. Tako je nedavno završio restauraciju modela Volvo 121 iz 1966. godine, poznatijeg kao Volvo Amazon, koja je trajala tro godine. 

Prije nekoliko dana ovaj oldtajmer je prošao tehnički pregled i sad je i registriran.

- Ovo je jedan od najboljih modela ove kompanije. Svi ugrađeni dijelovi su originalni, a dolazio sam do njih na razne načine. Kupovao sam ih u SAD, Holandiji, prijatelji su mi neke dijelove nabavljali u Švedskoj, a dio je sin poručio putem interneta – objašnjava Hadžijunuzović.


Senad Hadžijunuzović Volvo Amazon restaurirao za svoju dušu

Dodaje da je vožnja ovim modelom prava uživancija.

Model Volvo Amazon bio je u serijskoj proizvodnji od 1956. do 1970. godine. Primjerak kojeg je Senad Hadžijunuzović restaurirao je i 1966. godine.

- U februaru 1956. godine Volvo je objavio da dovršava novi model. Dva mjeseca kasnije predstavljena su prva dva prototipa. U oktobru 1956. Volvo Amazon doživljava međunarodni debi na londonskoj izložbi, ali će prvi primjerci kupcima biti isporučeni tek u septembru 1957.

Pod imenom Amazon prodavan je na skandinavskim tržištima, a izvan europskog sjevera automobil je prodavan kao Volvo 121. Prvi izvozni Volvo Amazon otišao je u Dansku 16. aprila 1958. godine i uručen je tadašnjoj princezi Margareti za njen 18. rođendan.

- Iako sam mnoga vozila restaurirao i prodao, ovaj Volvo Amazon sam radio za sebe i zaista nema namjeru da ga prodajem - kaže nam Hadžijunuzović.

VOLI sva vozila ovog proizvođača, ali ali mu je posebno drag model Volvo PD 544 tzv. „grbavac“, kaže Hadžijunuzović 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.