REAKCIJE

Domić se sastao samo s predstavnicima Hrvata

Iz Udruženja Jajčana uputili apel Vladi i Skupštini da se očituju o skandaloznom ponašanju ministra

Domić u Jajcu s „odabranim“ zvanicama i predsjedavajućim Šimunovićem

E. CRNKIĆ

25.5.2019

Posjeta kantonalnog ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Bojana Domića Jajcu izazvala je brojne reakcije. Domić je kraljevski grad posjetio na poziv predsjedavajućeg OV Jajce i predsjednika OO HDZ-a Jajce Ive Šimunovića, a na sastanak s njim pozvani su samo direktori osnovnih i srednjih škola koje izvode nastavu po hrvatskom planu i programu te direktori javnih ustanova koje su dodijeljene HDZ-u Jajce.

Protestno pismo

Prvi čovjek Jajca, načelnik Edin Hozan, povodom ove posjete, uputio je protestno pismo.

- Za posjetu općini Jajce saznao sam iz medija te ovim putem izražavam svoje nezadovoljstvo na način na koji je kao ministar posjetio Općinu Jajce. Žalosti me što kao domaćin grada nisam bio uključen u ovu posjetu, a više od toga me žalosti činjenica da je okupio samo HDZ-ove kadrove - rekao je Hozan.

Dodaje da je pozitivno što Domić obilazi općine, ali ako planira nastaviti na ovakav način, onda je bolje da to ne čini.

- Način na koji radi, zaobilazeći institucije na čijem čelu nisu HDZ-ovi kadrovi, apsolutno je neprihvatljiv i već na početku njegovog mandata šalje poruku da nije ministar sviju nas - ističe Hozan.





Hozan: Apsolutno neprihvatljivo

Oštru kritiku ovakvom načinu rada uputilo je i Udruženje Jajčana „Kraljevski grad“.

- Ministar Domić na najbrutalniji način zloupotrijebio je svoju funkciju i obavio, očito, privatnu posjetu svojim stranačkim kolegama u Jajcu koristeći resurse Kantona i svih građana, a pod krinkom službene posjete. Ovim postupkom, sastajući se samo s članovima HDZ-a u Jajcu, ministar Domić i njegovi domaćini pokazali su koliko im je stalo do države BiH, njenih institucija i organa, zajedničkog života, budućnosti te u konačnici i djece koja pohađaju škole čije je direktore ministar ignorirao – kazao je Seđad Muhić, predsjednik Udruženja.


Muhić: Zloupotreba funkcije

Hitna sjednica

Iz ovog udruženja uputili su apel Vladi i Skupštini Srednjobosanskog kantona da u što kraćem roku sazovu hitne sjednice, zauzmu stav i očituju se o skandaloznom ponašanju ministra Bojana Domića.

Ministar: Nisam ni znao s kim ću se sastati

Ministar Domić nam je svoj stav iskazao pismenim putem.

- U Jajce sam došao na poziv predsjedavajućeg OV Jajce Ive Šimunovića, a uopće nisam znao ko će biti na tom sastanku jer ga je on i organizirao i pozvao me da dođem. Posjeta je bila radnog karaktera, čisto da me upoznaju s radom škola i ustanova, a što nije bili i drugih, to bi trebalo vidjeti s inicijatorima ovog sastanka. Ja uopće nisam znao ko će se pojaviti - naveo je Domić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.