TRAVNIK

Nijemci će balansirati na traci razapetoj preko zgrada i vodopada

Svi oni koji žele iskusiti čari hodanja po elastičnoj traci, moći će učestvovati u radionici koja će biti održana u parku kod Općine Travnik

Piše: M. A.

30.5.2019

„Slackline“ je nastao u kalifornijskoj dolini Josemiti - Avaz
„Slackline“ je nastao u kalifornijskoj dolini Josemiti - Avaz
Ovom diciplinom mogu se baviti svi uzrasti - Avaz
"Slackline" je rasprostranjen po cijelom svijetu i okuplja sve više zaljubljenika - Avaz
U Travniku će biti održana radionica hodanja po traci - Avaz

U Travniku će 7. i 8. juna 2019. godine biti održana prezentacija balansiranja na rastezljivoj traci. Cilj je populariziranje atraktivne sportske discipline „slackline“ na području BiH.

Prezentacija vještine

Oni najhrabriji u Travniku će hodati između dvije zgrade i to na visini od 25 i dužini od 50 metara.

Deset odvažnih i poznatih „slackline“ majstora iz Njemačke će prezentirati svoje vještine u petak, 7. juna u 18 sati, u ulici Erika Brandisa između zgrada „Zvijezde“.

Također, svi oni koji žele iskusiti sve čari hodanja po elastičnoj traci moći će učestvovati u radionici koja će biti održana istog dana u parku kod Općine Travnik s početkom u 14 sati.

Dan kasnije, u subotu, „slackline“ avantura seli na Vlašić i to na vodopad Ugrić, preko kojeg će gosti iz Njemačke postaviti i prijeći traku.

Organizator ove zanimljive sportske aktivnosti u Travniku je dugogodišnji omladinski aktivista i umjetnik Adin Pinjo, a realizirat će je u saradnji s Općinom Travnik, Udruženjem „Leipzig-Travnik“ i Udruženjem „Slacknetz Leipzig e.V.“ iz Njemačke.

Pinjo kaže da se radi o istraživačkom druženju u okviru kojeg će se detaljnije ispitati teren i volja sugrađana za afirmaciju ove zanimljive discipline.

 Pozitivno djelovanje

- Travnik je jedinstvena oaza savršena za kreiranje „slackline“ scene BiH i iskreno se nadam da ćemo i na ovaj način uspjeti okupiti poklonike ove sportske aktivnosti koja ne iziskuje ogromna finansijska sredstva, a zapravo uveliko podstiče i pozitivno djeluje na razvoj cjelokupnog uma i tijela - kazao je Pinjo.

 Historijat nastanka 

„Slackline“ je zabavna vježba balansa prilikom koje se obično koristi najlonska ili poliesterska rastezljiva guma (gurtna) zategnuta između dvije tačke (drveće, stijene, stubovi itd.), a u ovom sportu najvažnija je ravnoteža. Ovaj način vježbe zdrav je za tijelo i um, te brojni sportisti također koriste ovu disciplinu za održavanje forme, ali mnogi “slackaju” samo zbog zabave. „Slackline“ je nastao u kalifornijskoj dolini Josemiti među ambicioznim penjačima osamdesetih godina prošlog stoljeća, a sada je rasprostranjen po cijelom svijetu i okuplja sve više zaljubljenika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.