VLADA SBK

Rukovodioci opet mogu odabrati posljednjeg s rang-liste

Primjena Zakona o radu dosad bila šarolika

Sjednica Vlade SBK. D. PUCAR

D. PUCAR

30.5.2019

Novom uredbom koju je Vlada Srednjobosanskog kantona usvojila na današnjoj sjednici uređuje se procedura prijema zaposlenika u javni sektor. Barem tako tvrde nadležni, koji kažu kako je primjena Zakona o radu dosad bila šarolika.

Kantonalni premijer Tahir Lendo kaže kako su praktično propisali sve korake prijema.

- Dosad je bila šarolika primjena Zakona o radu koji definira radno-pravne odnose. Sad smo jasno rekli kakva je procedura, kako se bira, ko bira, dali zapravo praktično sve korake prijema. Komisije za prijem formira organ koji raspisuje konkurs, formira se rang-lista i rukovodilac organa se bira s liste uspješnih kandidata - rekao je Lendo te dodao da je, kao i dosad, posljednja riječ na rukovodiocu organa koji nema obavezu izbora kandidata sa najvećim brojem bodova.

Kakav je onda zapravo smisao cijele uredbe kad rukovodioci teoretski opet mogu izabrati kandidata s najmanjim brojem bodova, pitali smo kantonalnog ministra privrede Nisveta Hrnjića.

- Na kraju, kad se utvrdi lista uspješnih kandidata, a rukovodilac odabere jednog, svi drugi kandidati dobit će ime i prezime odabranog kandidata, rang-listu sa preciznim bodovima i imat ćemo situaciju kada će rukovodiocu biti vrlo teško i delikatno uzeti posljednjeg s liste jer to više neće biti tajna, znat će kandidati, ali i javnost. Napravili smo maksimalnu transparentnost pri prijemu - rekao je Hrnjić.

Novost je, dodaje, član o kojem će svaki prijem u javni sektor morati biti oglašen u medijima.

- Ukoliko je zakon dozvoljavao, bilo je slučajeva da se primalo i bez konkursa. Sada imamo situaciju u kojoj će svi koji primaju radnike morati dati javni oglas - rekao je Hrnjić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.