JAJCE

Godišnjica zločina nad Bošnjacima u Jezeru: Ubijane su čitave porodice

U junu 1992. godine stradalo 34 mještana Jezera, Ljoljića i Čerkazovića

S prošlogodišnjeg obilježavanja. Arhiv

Piše: E. C.

2.6.2019

Centralni dio manifestacije obilježavanja zločina na području Medžlisa Islamske zajednice Jajce pod nazivom „Spomen njima, po(r)uka nama", odnosno “Dani obilježavanja šehidskog mevluda i zločina” bit će održani u Jezeru kod Jajca, kada će biti obilježena 27. godišnjica stradanja 34 Bošnjaka Jezera, Ljoljića i Čerkazovića.  

Tog kobnog 3. juna 1992. godine ubijeni su žene, djeca, starci, pa čak i čitave porodice. 

Ova tradicionalna manifestacija bit će održana danas, 2. juna u 12 sati, simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Plivu, učenjem Fatihe, kao i prigodnim programom u Carskoj ili Sultan Bajazidovoj džamiji u Jezeru poslije podne-namaza.

U Jezeru je davne 1992. godine od zločinačke ruke ubijeno ukupno 57 nevinih osoba, dok se za njih 18 još traga.

Sud BiH je izrekao prvostepene presude bivšim pripadnicima rezervnog sastava milicije RS Miloradu Saviću, Mirku (Špire) Pekezu i Mirku (Mile) Pekezu.

Odlukom Ustavnog suda BiH od 22. oktobra 2013. godine ukinuta je drugostepena presuda Pekezu i drugima zbog pogrešne primjene krivičnog zakona. Puštanjem 18. novembra 2013. godine došlo je do traumatizacije preživjelih i porodica ubijenih.

Porodice ubijenih traže da konačno budu pronađeni preostali posmrtni ostaci, a istovremeno traže pravdu i kažnjavanje zločinaca.

U sklopu ove manifestacije, osim Jezera, šehidski mevludi bit će održani u Bulićima, Cvitoviću, Kokićima i Pšeniku.

U toku godine na području jajačkog Medžlisa održi se i 13 šehidskih mevluda, koji su prilika da se osvježe sjećanja na najbolje sinove BiH, kao i na civilne žrtve rata. S ovim aktivnostima MIZ Jajce želi da oživi kulturu sjećanja, probudi kolektivnu svijesti, kao i memorizaciju kulture.

Dvije knjige  

Medžlis Islamske zajednice Jajce izdao dvije knjige o temi ratnih dešavanja. To su „Zločini nad Bošnjacima Jajca, Jezera i Šipova, 1992.-1995.” i „Vječna pouka – monografija šehida i poginulih boraca Jajce 1992.-1995”.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.