NAJAVE

U Velikoj Bukovici prisjećanje na sve stradale Bošnjake s područja općine Travnik

Konferencija je simbolično organizirana na današnji dan, drugog dana Ramazanskog bajrama, kada se obilježava Dan šehida

S današnje pres-konferencije u Travniku

M. A.

5.6.2019

U Centru za kulturu općine Travnik danas je održana konferencija za medije povodom centralne manifestacije obilježavanja stradanja Bošnjaka s područja općine Travnik u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992.-1995. godine, koja će se održati u petak, 7. juna, u Velikoj Bukovici. 

Danas je predstavljen program manifestacije nastale u jedinstvu boračkih organizacija s područja općine Travnik, koja ima za cilj podsjećanje na stradanja Bošnjaka na području travničkog kraja tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992. do 1995. godine.

Kako je rečeno novinarima, konferencija je simbolično organizirana na današnji dan, drugog dana Ramazanskog bajrama, kada se obilježava Dan šehida i kada se BiH prisjeća veličanstvenih podviga svojih vojnika i njihovog neustrašivog žrtvovanja za slobodu i domovinu.

Također, danas je naglašeno da se manifestacijom u Velikoj Bukovici želi odati počast i priznanje svima onima koji su dali svoje živote za slobodu, nezavisnost i suverenitet države BiH, kao i porodicama šehida, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima Armije RBiH i civilnim žrtvama rata.

Boračka udruženja u saradnji s Općinom Travnik, Medžlisom Islamske zajednice Travnik, travničkim mjesnim zajednicama i javnim ustanovama i ove godine realizirat će program manifestacije u dva dijela. Nakon vjerskog dijela programa, u okviru kulturno-umjetničkog programa nastupit će učenici osnovnih i srednjih škola s područja općine Travnik. 

Također, i ove godine centralni dio manifestacije će biti čas historije koji će održati član OO manifestacije Remzija Šiljak, koji je u ratnom periodu obavljao brojne dužnosti od kojih se izdvaja dužnost načelnika štaba 306. brdske brigade i načelnika štaba operativne grupe “Bosanska krajina”, a ovom prilikom prisutne je ukratko podsjetio na stradanja Bošnjaka na području travničkog kraja tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata. Bitan sadržaj ove manifestacije, kao i prethodnih godina, jeste i tradicionalni pohod planinara i učesnika manifestacije do Velike Bukovice u organizaciji PD “Vlašić”.

Travničke brigade su oslobodile kilometre teritorije te dale nemjerljiv doprinos odbrani i oslobađanju BiH. Na tom ratnom putu od odbrane Travnika do oslobodilačkih akcija, nažalost, poginuli su brojni pripadnici Armije RBiH, kao i civili, dok su drugi postali ratni vojni invalidi ili prognani. Živote je dalo ukupno 529 pripadnika Armije RBiH iz travničke općine i 49 civila, dok se 602 pripadnika nalaze na evidenciji ratnih vojnih invalida.

Član OO manifestacije Velika Bukovica 2019., brigadir Armije Republike BiH Zijad Čaber, imenovan na dužnost komandanta 312./712. slavne brigade, operativac u komandi 7. korpusa, te načelnik Uprave za odbranu SBK ovom prilikom je podsjetio na nastanak Armije Republike BiH, njeno jačanje i oslobodilačko dejstvo.

Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije, ratni komandant Munir Karić, koji je između ostalog bio i poslanik prvog saziva Republike BiH te obnašao niz političkih dužnosti u toku ratnih dejstava, kazao je da ova godišnjica svake godine okuplja sve više poklonika te pozvao sve one koji vole ovu zemlju da dođu i odaju počast svima onima koji su dali svoje živote da za slobodu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.