BUGOJNO

Općina će klubovima prebacivati sredstva

Sredstva namijenjena grantom za sport za 2019. godinu raspodijelit će se prema postojećem pravilniku Sportskog saveza

Basara: Potražuje 310.000 KM

Piše: A. MANDŽIĆ

7.6.2019

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Bugojno trebao je biti razmatran izvještaj o radu i stanju sporta na području općine, ali to se nije desilo.

Krivična prijava

Vijećnike je na klupama dočekala informacija Sportskog saveza općine Bugojno u kojoj je navedeno da izvještaj nisu u mogućnosti dostaviti jer im je finansijska policija izuzela kompletnu dokumentaciju. Dalje navode da je finansijska policija reagirala na osnovu krivične prijave Naima Basare, inače vijećnika u OV Bugojno, zbog neisplaćivanja njegovog potraživanja od Nogometnog kluba „Iskra“ u iznosu od 320.000 KM bez kamata. Basara je funkciju predsjednika kluba obavljao 6,5 godina.

Većina vijećnika nije podržala razloge Sportskog saveza za nepodnošenje izvještaja Vijeću.

- Krivičnom prijavom koju su moji advokati podnijeli protiv predsjednika Saveza Nedžada Šečića želimo zaštititi javni interes i zaustaviti netransparentno trošenje budžetskih sredstava. Šečić nije ispoštovao pravosnažnu sudsku odluku odranije. Zbog čega to nije učinio, neka utvrde nadležni organi – rekao je prilikom svog obraćanja vijećnicima Basara.

On je dodao da NK „Iskra“ njemu duguje 310.000 maraka glavnice.

- Kome je namijenjeno ovih preostalih 10.000 maraka, ja zaista ne znam. Institucije neka rade svoj posao - poručio je Basara.

Donesen zaključak

Na kraju je donesen zaključak da se ranije dostavljeni izvještaj Sportskog saveza ne može uzeti kao relevantan za razmatranje i usvajanje. Sredstva namijenjena grantom za sport za 2019. godinu raspodijelit će se prema postojećem pravilniku Sportskog saveza. Također, naloženo je da se do sljedeće sjednice OV dostavi Pravilnik Saveza o procentualnoj raspodjeli sredstava klubovima.

Neće ispaštati

- Donijeli smo odluku kako sportski klubovi ne bi bili onemogućeni u svome radu. Općinski načelnik će shodno Pravilniku o raspodjeli sredstava sportskim klubovima prebacivati sredstva i na taj način smatramo da neće doći do gašenja naših klubova. Mi preuzimamo obavezu da se poštuje isplata po postojećem pravilniku Saveza - naglasio je predsjedavajući OV Bugojno Igor Vrljić.  



Faksimil dokumenta koji je vijećnike dočekao na stolovima

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.