BUGOJNO Finansijska policija izuzela dokumentaciju Sportskog saveza

Općina će klubovima prebacivati sredstva

Sredstva namijenjena grantom za sport za 2019. godinu raspodijelit će se prema postojećem pravilniku Sportskog saveza

A. MANDŽIĆ
07.06.2019 20:58

Basara: Potražuje 310.000 KM

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Bugojno trebao je biti razmatran izvještaj o radu i stanju sporta na području općine, ali to se nije desilo.

Krivična prijava

Vijećnike je na klupama dočekala informacija Sportskog saveza općine Bugojno u kojoj je navedeno da izvještaj nisu u mogućnosti dostaviti jer im je finansijska policija izuzela kompletnu dokumentaciju. Dalje navode da je finansijska policija reagirala na osnovu krivične prijave Naima Basare, inače vijećnika u OV Bugojno, zbog neisplaćivanja njegovog potraživanja od Nogometnog kluba „Iskra“ u iznosu od 320.000 KM bez kamata. Basara je funkciju predsjednika kluba obavljao 6,5 godina.

Većina vijećnika nije podržala razloge Sportskog saveza za nepodnošenje izvještaja Vijeću.

- Krivičnom prijavom koju su moji advokati podnijeli protiv predsjednika Saveza Nedžada Šečića želimo zaštititi javni interes i zaustaviti netransparentno trošenje budžetskih sredstava. Šečić nije ispoštovao pravosnažnu sudsku odluku odranije. Zbog čega to nije učinio, neka utvrde nadležni organi – rekao je prilikom svog obraćanja vijećnicima Basara.

On je dodao da NK „Iskra“ njemu duguje 310.000 maraka glavnice.

- Kome je namijenjeno ovih preostalih 10.000 maraka, ja zaista ne znam. Institucije neka rade svoj posao - poručio je Basara.

Donesen zaključak

Na kraju je donesen zaključak da se ranije dostavljeni izvještaj Sportskog saveza ne može uzeti kao relevantan za razmatranje i usvajanje. Sredstva namijenjena grantom za sport za 2019. godinu raspodijelit će se prema postojećem pravilniku Sportskog saveza. Također, naloženo je da se do sljedeće sjednice OV dostavi Pravilnik Saveza o procentualnoj raspodjeli sredstava klubovima.

Neće ispaštati

- Donijeli smo odluku kako sportski klubovi ne bi bili onemogućeni u svome radu. Općinski načelnik će shodno Pravilniku o raspodjeli sredstava sportskim klubovima prebacivati sredstva i na taj način smatramo da neće doći do gašenja naših klubova. Mi preuzimamo obavezu da se poštuje isplata po postojećem pravilniku Saveza - naglasio je predsjedavajući OV Bugojno Igor Vrljić.  

  • Faksimil dokumenta koji je vijećnike dočekao na stolovima
    Faksimil dokumenta koji je vijećnike dočekao na stolovima

Komentari

NA VRH