SJEĆANJA Vlasnici neobičnog rekorda bivše Jugoslavije na okupu

26 travničkih maturanata uguralo se u Fiću i osvojilo nagradu

Novog Fiću poklonili profesoru, a on prodao starog i finansirao ekskurziju u Dubrovnik

M. Al.

Proteklog vikenda u Travniku ispred Gimnazije okupili su se bivši maturanti kako bi obilježili 50 godina mature. Među njima je bio i IV-1 razred Učiteljske škole koji je vlasnik neobičnog rekorda bivše države.

U aprilu 1969. godine na nagradnom konkursu “Tko će više u Fiću” učestvovali su maturanti svih jugoslavenskih srednjih škola. Maturanti i maturantice IV-1 razreda Učiteljske škole tadašnjeg Srednjoškolskog centra u Travniku, pobjednili su u takmičenju koje je raspisala revija “Start”. Njima je uspjelo da poslije nekoliko treninga postave apsolutni jugoslavenski rekord: u Fiću, automobil marke Zastava, tip 750, ukrcalo se njih 26!

  • Fotografija postavljanja rekorda iz 1969. godine

    Fotografija postavljanja rekorda iz 1969. godine


Pedeset godina kasnije ova generacija okupila se u Travniku.

- Za nagradu smo dobili novog Fiću kojeg smo poklonili profesoru čije vozilo smo koristili za obaranje rekorda. Prodajom starog Fiću osigurali smo sredstva za ekskurziju za cijeli razred. Svi smo besplatno išli na ekskurziju u Dubrovnik – kazala nam je Olga Bilać maturantica Učiteljske škole Travnik iz 1969. godine.

  • Na susret stiglo tridesetak maturanata iz Njemačke, Srbije, Hrvatske i BiH

    Na susret stiglo tridesetak maturanata iz Njemačke, Srbije, Hrvatske i BiH


Na susret u Travnik stiglo tridesetak maturanata te generacije iz Njemačke, Srbije, Hrvatske i svih krajeva Bosne i Hercegovine kako bi se prisjetili školskih dana u Travniku i svog rekorda po kojem su bili poznati širom bivše države.

NA VRH

Podijeli članak na